Baracuda (Sphyraena barracuda) este un peste rapitor care se aseamana cu stiuca, de aceea este numit stiuca de mare. Este un peste destul de agresiv, uneori ataca si omul. Cele mai agresive exemplare s-au intalnit in regiunea Caraibelor. Muscatura lor poate provoca rani grave, datorita dintilor foarte ascutiti, ca de rechin.
Traieste in mediul marin, oceanic, cat si in zonele de varsare ale fluviilor. Astfel apare in Oceanul Atantic, Indian, Pacific, Marea Neagra si Marea Mediterana. Exemplarele tinere migreaza si in apele salmastre din estuare.
Are corpul alungit, fusiform, acoperit cu solzi netezi, mici si uniform distribuiti. Capul este destul de lung, prevazut cu doi ochi mari, o gura larga cu maxilar puternic si dinti ascutiti. Maxilarul inferior este putin mai lung decat cel superior.
Spatele ei este destul de rigid, deoarece coloana sa are 24 de vertebre. Inotatoarea codala este bifurcata, cea dorsala este relativ mica, situata in partea inferioara a corpului, iar cele doua inotatoare ventrale sunt distantate intre ele. Culoarea este alb-argintie, pe laterale cu linii maronii.
Acest peste poate ajunge la o lungime cuprinsa intre 25 cm si 1,8 m. In perioada de reproducere este intalnit in regiunile cu stanci si corali, unde se aduna in grupuri mari. In lunile septembrie-aprilie, femela depune aproximativ 5000 de icre in apele de coasta care au adancime mai mica.
Fiind un peste rapitor, ataca diferite specii de pesti, mai ales scrumbii, ton, cefalopode, uneori isi mananca si propriii pui. Cei tineri vaneaza in grup si stau mai ales in apele de coasta. Cei mari sunt solitari, vaneaza singuri in ape mai adanci. Carnea acestui peste poate fi toxica, deoarece el se hraneste si cu pesti de corali otravitori.
Este un peste foarte apreciat de pescarii sportivi, fiind o prada importanta.
Baracuda face parte din ordinul Perciformes si familia Sphyraenidae.