Una dintre cele mai frumoase si mai mari berze din lume este Jabirul african. De asemenea este considerata ca fiind si una dintre cele mai mari pasari zburatoare de pe planeta noastra. Dupa cum ii este si numele traieste in peisajul continentului african, fiind intalnita din Etiopia in Senegal, dar si in regiunile din sudul Africii.

Are un stil de viata solitar si prefera mai ales locurile mlastinoase, malurile raurilor, zonele sedimentare inundabile sau cele ale lacurilor si iazurilor putin adanci. Nu scoate sunete stridente, doar strigate ce se aseamana cu un usor zanganit, caracteristic speciei.

Are lungimea corpului de 1,45 m, anvergura aripilor de 2,5 m, greutatea medie de 2 kg si se remarca prin penajul foarte elegant.

In cazuri exceptionale poate ajunge si la greutatea de 6 kg. Intotdeauna masculul este mai mare decat femela si are greutatea mai mare, penajul in schimb este similar la cele doua sexe. Jabirul african are aripile negre cu luciu metalic si frumoase reflexii verzui.

De asemenea capul, gatul si coada sunt negre, in rest penajul este alb ca zapada. Partea golasa a fetei este rosiatica, constrasteaza puternic cu ochii si coloritul penajului.

Ochii sunt mici si rotunzi, apar pozitionati pe partile laterale ale capului, iar ciocul este mare si lung, robust, de un rosu-aprins, cu o dunga orizontala neagra, foarte lata si o pata de un galben-stralucitor desupra ciocului chiar la baza acestuia. Picioarele sunt lungi si subtiri, de culoare neagra, gatul este foarte subtire si lung, tinut de multe ori in forma literei S.

Citește și:  Capra himalayana (Capra falconeri), vezi video
Ephippiorhynchus senegalensis
Ephippiorhynchus senegalensis

Aceasta specie nu este sedentara dar nici nu face migratii pe distante lungi. Deseori se muta dintr-un loc in altul, fiind interesata sa-si caute hrana, care consta din pesti, crabi, creveti si amfibieni, dar si alte vertebrate semi-acvatice, insecte, gandaci, lacuste, raci, melci, rozatoare, moluste, reptile si mici pasari.

Sta mereu cu capul aplecat, isi plimba mereu ciocul prin apa pentru a cauta prada ce se ascunde prin plantele acvatice. In perioada de reproducere, de obicei dupa ce au loc ploile tarzii, pot fi observate perechi de berze solitare care isi fac cuiburile in copaci, in apropierea mlastinilor si cat mai departe de zonele forestiere.

Cuibul este realizat din crengi, frunze si stuf si pozitionat pe ramurile cele mai inalte ale unui copac.

Dupa imperechere femela depune o singura ponta formata din 2-3 oua, foarte rar patru. Ouale sunt clocite timp de 30-35 zile, apoi eclozeaza si apar puii. Timp de 3 luni puii sunt sub ocrotirea parintilor, apoi incep sa zboare si devin independenti. Ajung la maturitatea sexuala la varsta de 3 ani si pot trai aproximativ 36 de ani.

Jabirul african are denumirea stiintifica de Ephippiorhynchus senegalensis, face parte din ordinul Ciconiiformes, familia Ciconiidae si desi tendinta populatiei este in scadere de cativa ani de zile, ea nu a ajuns sa fie considerata o specie in pericol de disparitie.

Video – Jabirul african (Ephippiorhynchus senegalensis):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.