Desi pare greu de crezut aceasta specie baziliscul cu pene are talentul de a merge atat de repede pe apa, astfel incat da senzatia ca pluteste la suprafata ei. Expertii au studiat comportamentul acestei soparle ce se aseamana cu o iguana pentru a intelege micul sau secret de a se misca intr-un mod atat de incredibil.
Caracteristici fizice și adaptări unice
Cu un colorit verde-strălucitor și o creastă impresionantă, baziliscul cu pene este adaptat perfect pentru viața atât pe uscat, cât și în apă, fiind o specie remarcabilă și fascinantă pentru cercetători și pasionați de natură.
Se pare ca picioarele sale ii permit sa se miste atat de repede si sa plonjeze la suprafata apei fara sa se scufunde. Viteza sa este de 12 km/ ora, iar pentru capacitatea sa de a alerga pe suprafata apelor statatoare este numita si soparla Isus Hristos. Poate sa stea si sub apa, este un inotator excelent, rezista pe fundul apei timp de 30 de minute.
Habitatul și distribuția geografică
Baziliscul cu pene traieste in padurile din America Centrala – din Costa Rica, Nicaragua, Panama, Columbia si Guatemala. Prefera sa-si petreaca timpul pe ramurile copacilor sau in tufisuri pe malurile raurilor. Este cunoscut si sub numele de baziliscul verde de la coloritul verde-albastrui sau verde-stralucitor si crestele caracteristice de pe spate, cap si coada.
Are lungimea corpului de 60-80 cm, din care mai mult de jumatate o formeaza coada. Cand este in pericol, se refugiaza in apa, inotand cu ajutorul celor doua creste de pe coada si spate sau alearga pe membrele posterioare pe suprafata lina a acesteia.
Comportamentul și dieta baziliscului cu pene
Aceasta soparla poate fi crescuta si in conditii de captivitate intr-un terariu de 200 litri, desi este destul de greu de domesticit. In terariu temperatura trebuie sa fie in jur de 29 grade Celsius, iar umiditatea de 80-90%. Substratul de pe fundul terariului trebuie sa fie gros de 10 cm, format din turba si nisip. Hrana sa este alcatuita din legume, fructe, frunze verzi, insecte, rame, gandaci de faina, larve de greieri, broaste de dimensiuni mici si melci.
Reproducerea și ciclul de viață
In perioada de imperechere femela si masculul sunt pusi impreuna in acelasi terariu, procesul in sine dureaza 20 minute. Femela, dupa o perioada de gestatie de 14-21 de zile, isi cauta un loc anumit pentru depunerea oualor.
Numarul acestora variaza intre 9-18 in functie de conditiile de temperatura, lumina si umiditate. Dupa o perioada de incubatie de 8-10 saptamani, ouale eclozeaza si apar puii care ajung la maturitatea sexuala abia la varsta de 1,5-2 ani.
Baziliscul cu pene are denumirea stiintifica de Basiliscus plumifrons, face parte din ordinul Squamata, familia Corytophanidae si nu este o specie in pericol de disparitie. Speranta de viata este de 7 ani in mediul sau natural si de 10 ani in captivitate.
Abilitatea unică de a merge pe apă
Baziliscul cu pene este celebru pentru abilitatea sa unică de a alerga pe suprafața apei. Această performanță este posibilă datorită structurii speciale a picioarelor posterioare, care au membrane extinse între degete.
Când aleargă pe apă, baziliscul își folosește viteza și greutatea redusă pentru a crea o forță suficientă care să împiedice scufundarea. Această abilitate, cunoscută științific drept locomoție hidrodinamică, îi oferă un avantaj evolutiv semnificativ în evadarea de prădători sau în traversarea rapidă a raurilor și lacurilor din habitatul său natural.
Importanța ecologică și relația cu mediul
Baziliscul cu pene joacă un rol esențial în ecosistemele pădurilor tropicale. Prin dieta sa variată, contribuie la controlul populațiilor de insecte și la dispersia semințelor de plante. În plus, habitatele sale de pe malurile râurilor și lacurilor sunt esențiale pentru menținerea biodiversității locale.
Deși nu este în pericol de dispariție, distrugerea habitatului natural din cauza defrișărilor reprezintă o amenințare potențială pentru această specie. Conservarea pădurilor tropicale este, așadar, esențială pentru supraviețuirea baziliscului și a altor specii din aceleași habitate.
Video – Baziliscul cu pene (Basiliscus plumifrons):