Beciul Domnesc de la Odobeşti este un monument istoric, ce datează din secolul al XVI-lea, fiind singurul care s-a păstrat. Se situează la 13 kilometri de oraşul Focşani, doritorii putând ajunge aici atât cu maşina personală, cât şi cu trenul sau microbuzul.
Potrivit documentelor, Beciul Domnesc de la Odobeşti a luat naştere încă din timpul lui Ştefan cel Mare, iar în anul 1834, când moşia se afla în proprietatea lui Mihail Sturdza, au fost atestate ruinele a două crame, realizate din piatră şi acoperite cu şindrilă. Domnitorul s-a hotărât să consolideze una din aceste crame, iar finalizarea beciului domnesc a avut loc în 1839, aşa cum scrie pe pisania de la intrare.
Inscripţia de la intrare are litere chirilice şi lângă ele se află stema Moldovei (celebrul cap de bour), înconjurată de steaguri. Sturdza a decis să facă aici singurul beci domnesc autentic din România pentru că a fost impulsionat de faptul că vinurile de Odobeşti erau cele mai apreciate din Ţările Române, la începutul secolului al XIX-lea.
Beciul Domnesc de la Odobeşti adăpostea vinul care provenea din sute de hectare de viță-de-vie, hectare care îi aparţineau domnitorului. Faptul că vinul de aici era cel mai bun o dovedeşte venirea celor mai importanţi negustori de vinuri din Europa, şi anume negustorii cazaclii din Rusia. Aceştia s-au stabilit la Odobeşti în secolul al XVIII-lea, au cumpărat vii, şi-au întemeiat familii şi au trăit de pe urma vinurilor produse.
Beciul Domnesc de la Odobeşti nu a fost ocolit nici el de setea comuniştilor de a stăpâni absolut tot ce putea produce ceva bun, dar rău pentru ei. Proprietăţile de aici au fost confiscate, iar vinul se producea de întreprinderile de stat, care scoteau cantităţi uriaşe, dar de calitate îndoielnică. Soiurile tradiţionale de vin au fost înlocuite de cele franţuzeşti, iar blocurile comuniste au luat locul conacelor podgorenilor.
Clădirea în care se află Beciul Domnesc de la Odobeşti a fost inclusă pe lista patrimoniului turistic din România, dar şi pe listele de conservare ale celor de la UNESCO. Edificiul a fost creat în piatra ponce, fiind singurul de acest gen din ţară.
Are o adâncime de aproape 14 metri şi o lungime de 62 de metri, nefiind deschis publicului larg. Cu toate acestea, compania care deţine beciul oferă tururi cunoscătorilor, nu înainte ca aceştia să îşi facă programare. Vizitatorii sunt mereu însoțiți de un etnolog care le explică istoria cramei şi procesul de fabricaţie al vinului.
Construit în secolul al XVI-lea, Beciul Domnesc de la Odobești a servit ca depozit regal pentru vinuri, într-o perioadă când regiunea Vrancea era cunoscută pentru producția de vin de excepție. Structura sa, bine conservată, oferă o imagine autentică asupra tehnicilor de vinificație și păstrare a vinului din acele timpuri.
Arhitectura beciului reflectă metodele tradiționale de construcție din acea eră, cu pereți groși de piatră care asigură condițiile ideale pentru maturarea vinurilor. Este remarcabil pentru că a reușit să supraviețuiască multor evenimente istorice, inclusiv războaie și schimbări politice, păstrându-și astfel autenticitatea și importanța istorică.