Situat in Crisana, judetul Bihor este alcatuit din patru municipii (Oradea, care este si resedinta de judet, Beius, Salonta si Marghita), sase orase (printre ele, Alesd, Sacueni si Nucet) si 90 de comune. Nu se afla in topul judetelor din Romania cu cele mai multe obiective turistice, insa nici nu se poate spune ca nu este un judet de vizitat.
Judetul Bihor este locuit inca din paleolitic, pe teritoriile oraselor Sacueni si Valea lui Mihai fiind descoperite diverse unelte de piatra. In epoca bronzului s-au dezvoltat culturile Cris, Otomani si Tisa, iar in prima epoca a fierului au luat fiinta localitatile Santion, Cociuba Mare, Ripa si Tasad. In perioada romana, zona a fost una destul de bogata, dovada stand numeroasele monede romane descoperite de arheologi. Cu toate acestea, romanii nu au reusit sa cucereasca teritoriul Bihorului, care a fost ocupat de dacii liberi.
In secolul IV s-a construit Cetatea Bihorului, care a aparat judetul de astazi timp de sase secole. Unul din cei mai cunoscuti voievozi care si-a stabilit resedinta domneasca in aceasta cetate este Menumorut, al carui nume apare si in cronica lui Anonymus. Acesta a scris despre evenimentul in care voievodul si-a maritat fiica cu fiul lui Arpad, din aceasta casatorie nascandu-se Stefan cel Sfant, cel care va deveni primul rege crestin al maghiarilor. Judetul Bihor a continuat sa fie important si in secolele urmatoare, regii maghiari indreptandu-si atentia de fiecare data asupra acestui teritoriu, care includea si Cetatea Oradea.
Judetul Bihor a avut de suferit in secolul al XVII-lea, cand a fost stapanit de turci. In acea perioada, Cetatea Oradea si-a pierdut din importanta strategica, iar suferintele pe care le-au indurat romanii de aici au fost facute cunoscute cu ajutorul cartii “Suplex Libellus Valachorum”, redactata de carturarii Samuil Vulcan si Ignatie Darabant, originari din Bihor. Secolele au trecut, iar urmatoarea perioada de neliniste a venit in secolul al XX-lea, cand, in urma Dictatului de la Viena, din anul 1940, judetul a fost impartit in doua, partea cu Oradea fiind cedata Ungariei. Orasul a fost eliberat patru ani mai tarziu, cand trupele romane au reusit sa recapete teritoriile pierdute.
Astazi, judetul Bihor “supravietuieste” datorita economiei bazate pe productia industriala. Resedinta de judet, Oradea, este locul in care exista cea mai mare piata de desfacere a judetului – aici se intalnesc ramuri ale industriei usoare, precum incaltaminte, confectii, blanarie. Judetul este renumit si pentru industria alimentara, industria chimica, constructiile de masini, exploatarea si prelucrarea lemnului, etc. Se poate considera un judet norocs din punctul de vedere al bogatiilor naturale, avand resurse de lignit, bauxita, petrol, marmura, nisipuri bituminoase si altele.
Insa, pe langa resursele naturale, judetul Bihor se bazeaza si pe turism, oamenii avand cateva obiective turistice de vizitat.
Atractia principala o reprezinta Oradea, resedinta de judet, unde se afla cetatea cu acelasi nume, una din putinele cetati de pe teritoriul Romaniei care este folosita si la momentul actual (in cadrul ei se afla Facultatea de Arte Vizuale). Cetatea a fost ridicata in secolul al XI-lea de Ladislau I, fiind demantelata mai intai in 1241, de mongoli, si apoi in 1474, de turci. Tot in Oradea se pot vizita Muzeul Tarii Crisului (primul muzeu al orasului, infiintat in anul 1872), Casa memoriala “Lucian Blaga”, Muzeul Militar National (infiintat in 1923, pe baza decretului dat de Regele Ferdinand I al Romaniei) etc.
Dar judetul Bihor are si alte puncte de atractie, iar printre ele se afla statiunile balneare Baile 1 Mai si Baile Felix, care continua sa fie populare in randul romanilor, precum si in al strainilor. Cele doua statiuni se afla la mai putin de 10 kilometri de Oradea, iar efectele terapeutice ale izvoarelor termale sunt cunoscute pe plan international. Tot in aceasta zona se afla si Avenul de la Betfia, cu o adancime de 86 de metri, dar si Paraul Peta, a carui vegetatie tropicala este unica in Europa.
Un alt obiectiv turistic de mare interes al judetului Bihor este Pestera Ursilor, aflata in comuna Pietroasa. Cu o lungime de 1,5 kilometri, pestera a fost denumita astfel datorita cantitatii foarte mari de urme si fosile ale ursului de caverna descoperite.
De asemenea, turistii pot vizita Biserica de lemn din Bradet (una din cele mai frumoase biserici de lemn din zona Transilvaniei, cosntruita in 1733), Castelul de vanatoare Zichy din Gheghie, ruinele Cetatii Adrian (ridicata de Pal Zalard la inceputul secolului al XVIII-lea), Parcul Natural Apuseni (cu Rezervatia naturala Groapa Ruginoasa” din Valea Seaca, Rezervatia naturala “Pietrele Albe”, bisericile de lemn din Arieseni, Dumbravani si Stancesti, zona turistica Padis etc) si multe altele.