Actuala biserică din lemn cu hramul „Sfinții Români” este așezată pe o vatră veche a ortodoxiei din Dragomiresti, unde inițial a funcționat „Biserica Orantarilor”. Parohia s-a înființat în anul 1903 prin trecerea de la greco-catolicism la ortodocsism a unui număr de 70 de familii, cu aproape 300 de credincioși. În 28 decembrie a anului 1903, s-a sfințit o capelă, într-o casă mare din lemn, donată de către Vlad Gavrilă – Duhatcu. Casa care avea o încăpere mare ce reprezenta lăcașul de cult avea în lateral, de-a lungul clădirii, trei încăperi pentru locuit.

biserica-de-lemn-sfintii-romani-din-dragomiresti-judetul-maramures.jpg

La început, comunitatea ortodoxă a fost afiliată la parohia Săcel și abia în anul 1907 autoritățile maghiare au permis instalarea unui administrator parohial. Preotul paroh Vasile Gog a preluat activitatea bisericii, acest fapt ducând la recunoașterea parohiei Dragomirești.

placuta-de-la-biserica-de-lemn-sfintii-romani-din-dragomiresti-judetul-maramures.jpg

Din datele existente, rezultă faptul că parohia de atunci era formată dintr-un număr de credincioși care oscila între 289, în anul 1910 și 265, în anul 1940. Specific, se formase undeva în jurul a 60 de familii, constituind un procent ce varia între 8-10% din populația de atunci.

suport-sculptat-de-la-biserica-de-lemn-sfintii-romani-din-dragomiresti-judetul-maramures.jpg

Activitatea parohiei și a lăcașului de cult de atunci s-a desfășurat în strânsă legatură cu mănăstirea înființată pe valea râului Baicu-Prihodiste, care prin slujitorii săi a întreținut vie flacăra ortodoxiei în Dragomirești și în localitățile din jur.

cruce-din-curtea-bisericii-de-lemn-sfintii-romani-din-dragomiresti-judetul-maramures.jpg

Dintre slujitorii de seamă pe care biserica, de la inceputul secolului al XX – lea, s-a sprijinit până la revenirea ortodoxiei este amintit ieromonahul Pimen Moldovan. Acesta a fost un luptător înflăcărat pentru ortodoxie și care, prin activitatea sa a întărit obștea ortodoxă și obștea mănăstirii de atunci.

Citește și:  Fosta Banca de Credit Financiar - Primaria Municipiului Sibiu : Obiective turistice Sibiu

intrare-in-biserica-de-lemn-sfintii-romani-din-dragomiresti-judetul-maramures.jpg

Activitatea bisericească a primit, pe rând, la cârmă arhimandritul Teodosie Cioara și apoi pe preotul Nuțu Codrea care au asigurat slujirea până în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

După revenirea la ortodoxie nu s-a mai slujit în acest lăcaș de cult, care s-a degradat tot mai mult, motiv pentru care, în anul 2008, s-a luat hotărârea fie de a fi restaurat, fie de a fi construită o nouă biserică. Întrucât restaurarea nu era posibilă din cauza degradării s-a hotărât demolarea și construirea unei noi biserici.
Piatra de temelie a noii biserici a fost pusă de Iustin Sigheteanu alături de un sobor de preoți, în 23 martie 2008.

Noua biserică din lemn de brad cu arhitectura specifică zonei a fost ridicată de meșterul popular Hotico Grigore și fiul său Hotico Vasile din Ieud împreună cu echipa lor, din strădania credincioșilor și din banii obținuti prin vânzarea unui teren primăriei din localitate.

turnul-de-la-biserica-de-lemn-sfintii-romani-din-dragomiresti-judetul-maramures.jpg

Pentru buna desfășurare a lucrărilor, cei care au fost impicați sunt pr.paroh Antal Gheorghe Ciprian și preotul Mihali Gheorghe – actualul paroh, împreună cu consiliul parohial și toți oamenii binevoitori din localitate.

Biserica s-a sfințit în data de 13 septembrie 2009 de către părintele Iustin Sigheteanu, funcționând și parohia de la 1 septembrie 2009, având arondat un număr de 385 familii, aproximativ 1130 de credincioși din vechea parohie.

În prezent, se lucrează la amenajarea lăcașului de cult și la construirea unui complex care va conține sala de agape, locuința parohială, sala de consiliu și biroul parohial.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.