Capodopera a arhitecturii gotice si resedinta a Ordinului Dominican, fondat de Domingo (Dominic), Biserica Iacobinilor din Toulouse este ridicata pe o mosie cumparata de ordinul religios iacobin in anul 1229, fiind mai apoi abandonata in timpul Revolutiei Franceze. Exteriorul rece, sobru din caramida rosie contrasteaza interiorul elegant, la care i se adauga coloanele inalte de 22 metri, ipostaziindu-se cumva corpul omului fata de sufletul acestuia, ascuns de corp, respectiv de ceea ce se vede. Mai mult decat atat, frumusetea interiorului este creata si de faptul ca aceste coloane inalte se desfac exact sub tavan precum niste frunze de palmier.

Biserica Iacobinilor din Toulouse1

Ordinul Dominican, fondat de Domingo sau Dominic, cum mai este cunoscut, isi are resedinta la aceasta biserica. Dominic s-a nascut la Castilla, castigandu-si popularitatea in Franta datorita predicilor sale frumoase, patrunzatoare, cum era descrise in acele vremuri, predici adresate impotriva catarilor sau albigenzilor. Acestia din urma formau o secta oarecum raspandita in Toulouse-ul acelor vremuri, secta care ulterior s-a raspandit si in jurul acestui oras, undeva pe la secolul al XII-lea.

Biserica Iacobinilor din Toulouse11

Interesant este ca pana la sfarsitul secolului urmator, si-anume secolul al XIII-lea, aceasta secta a disparut, nemaiauzindu-se aproape nimic despre ea ori despre activitatile ei. In fapt, catarii au fost inlaturati, nu doar de predicile lui Dominic, ci si de vremurile zbuciumate prin care acesti oameni au trecut. Cruciada albigenzilor, de pilda, a fost unul dintre factorii care au contribuit la disparitia catarilor, aceasta cruciada traducandu-se printr-un razboi sangeros, extrem de violent si cu urmari grave asupra acelei parti a societatii. Cruciada albigenzilor, inceputa de papa Inocent al III-lea, a durat din 1209 pana in 1229.

Citește și:  Hotel-Dieu: Obiective turistice Franta - Beaune

Biserica Iacobinilor din Toulouse111

Imediat, dominicanii au preluat rolul inchizitorilor, manifestandu-se parca si mai violent decat se gandisera cineva vreodata, in cele din urma, cruzimea lor atingand punctul culminant dupa ce au preluat si inchizitia spaniola. In sfarsit, cum spuneam, Biserica Iacobinilor, resedinta a Ordinului Dominican, a fost abandonata in timpul Revolutiei Franceze, abia in 1810, frumoasa constructie intrand in posesia orasului Toulouse.

Din nefericire, starea in care biserica se afla era mai mult decat jalnica, drept pentru care, incepand cu anul 1920, s-a decis inceperea lucrarilor de restaurare, acesta finalizandu-se tocmai in 1972. Turistii pot vizita Biserica Iacobinilor, admirand stilul arhitectonic de mare clasa, precum si mormantul celebrului Toma D’Aquino.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.