Sarpele boa din Insula Round este o specie arboricola care isi are numele de la habitatul sau natural in care traieste, de la Insula Round, in Oceanul Indian, unde isi petrece timpul in copacii din padurile tropicale uscate. Aceasta specie este in pericol de disparitie, numarul de exemplare fiind foarte mic, mai mic de 500.

Exemplarele adulte au lungimea corpului de 1-1,5 m, acoperit de numerosi solzi mici, carenati si desi in nuante de culori cenusii-inchise sau verzi-maslinii mai ales pe partea dorsala si mai deschise pe cea ventrala. Are ochii mici, cu irisul de culoare inchisa, iar narile pozitionate in apropierea botului.

In timpul zilei sarpele boa din Insula Round sta ascuns in coronamentul copacilor, iar noaptea devine activ, vaneaza mici mamifere, rozatoare, soparle gecko. Are avantajul de a fi foarte agil, iar corpul ingust si zvelt ii ofera posibilitatea sa se strecoare usor prin crapaturile de stanci si pe sub pietre spre a prinde imediat si pe neasteptate prada.

Citește și:  Pești sferici tropicali, peștele-arici (Diodon holocanthus)

La aceasta specie reproducerea este ovipara, femela depune aproximativ 12 oua albe in scorburi si crapaturi de stanci in care se gaseste un strat de frunze moarte aflate in stare de putrefactie. Acestea prin caldura care o emana incalzesc ouale si ajuta la incubarea lor. Dupa o perioada de 3 luni ouale eclozeaza si apar minorii care au initial 5 g fiecare si pielea in nuante portocalii-deschis.

Sarpele boa din Insula Round face parte din ordinul Squamata, familia Bolyeriidae si este cea mai rara specie de sarpe din lume.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.