Brexit a fost declarat, de către Oxford Dictionaries, “cuvântul anului 2016”. Este un cuvânt-valiză, din limba engleză, adică un termen format din fuziunea sau amalgamarea altor cuvinte deja existente în limba respectivă, dintre care cel puţin unul este trunchiat.

Brexit s-a format din “British” (Marea Britanie) şi “exit” (a ieşi) – “British exit from the European Union” – şi se referă la ieşirea Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord din Uniunea Europeană, decizie adoptată prin referendum, la data de 23 iunie 2016, când 51,89% dintre alegători au optat în favoarea acestei hotărâri.

Brexit, originea şi semnificaţia cuvântului
Brexit, originea şi semnificaţia cuvântului

Modalitatea de formare a cuvântului Brexit are un model într-un termen inventat în anul 2012, de către doi economişti american de la Citigroup, despre Grecia – Grexit – pentru a numi eventualitatea unei excluderi a acestei ţări din zona euro (în care intrase în 2001), ca urmare a crizei datoriei publice a Greciei, primul caz în care o ţară UE s-a declarat în incapacitate de plată a datoriei către FMI.

În mod particular, Brexit desemnează şi procedura de retragere a Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord din UE şi din Comunitatea europeană a energiei atomice (Euratom), conform regulilor prevăzute în Articolul 50 din Tratatul Uniunii Europene (TUE), procedură care a debutat la 29 martie 2017, când guvernul Marii Britanii a anunţat formal Consiliul European de intenţia de a părăsi UE, ieşirea propriu-zisă fiind prevăzută pentru data de 29 martie 2019, ora 23. După această dată, va urma o perioadă de tranziţie, până în anul 2021, în care, în principiu, Regatul Unit ar trebui să plătească toate contribuţiile convenite iniţial, să respecte normele UE, dar fără a mai avea vreun drept de decizie în cadrul acestui organism european.

Încă din iulie 2016, in Guvernul englez, a fost numit un ministru care să se ocupe de procesul ieşirii Regatului Marii Britanii din UE, iar în noiembrie 2018, a fost publicat un Proiect de Acord asupra Brexitului. Theresa May, Prim-ministru al Regatului Unit şi şefa Partidului Conservator, şi-a exprimat speranţa că procesul ieşirii din UE se va face pe etape.

Citește și:  Cum este corect – « clasa întâia » sau « clasa întâi » ?
Brexit,originea şi semnificaţia cuvântului
Brexit,originea şi semnificaţia cuvântului

Uniunea Europeană îşi are originile în Comunitatea Economică Europeană (CEE), înfiinţată în 1957, şi în Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi a Oţelului (CECO), înfiinţată în 1951, având iniţial ca state membre: Franţa, Belgia, Italia, Olanda, Germania de Vest şi Luxemburg. În timp, s-au alăturat şi alte state (în prezent, 28), iar denumirea de Uniunea Europeană se foloseşte incepând cu anul 1993, fiind stabilită prin Tratatul de la Maastricht. Marea Britanie a aderat la CEE, precursor al UE, în 1973, referendumul din 1975 confirmând că 67% dintre cetăţenii englezi au votat pentru, dar este primul stat care a decis ieşirea din această uniune economică şi politică.

După 23 iunie 2016, s-au inventat mulţi alţi termeni legaţi de Brexit, care au intrat în limbajul comun, cum ar fi: Blind Brexit (Brexit orb), prin care se face referire la faptul că Regatul Unit ar putea părăsi UE fără a clarifica termenii unui viitor acord comercial; Divorce bill (Costul divorţului), care vizează un acord financiar, pe care, de cealaltă parte, UE îl numeşte “reglare de conturi”; DexEU (Department for exiting the European Union) – ministerul desemnat pentru negocierea acordului de ieşire; Hard Brexit sau Brexit dur, anunţat de Theresa May, care să permită ţării sale să recâştige controlul asupra politicii de imigrare; Remainers – cuvântul care îi desemnează pe englezii care nu susţin Brexitul.

Brexit
Brexit

Astăzi, 15 ianuarie 2019, la ora 19 GMT, în Parlamentul britanic, după etapa prezentării amendamentelor, se va supune la vot Acordul Brexit negociat de guvernul Theresa May cu UE. Dacă acest proiect va fi respins, Regatul Unit va trebui să părăsească UE fără acord, iar situaţia Prim-ministrului, care nu are o majoritate în Camera Comunelor, va fi extrem de dificilă şi, într-o primă fază, va trebui să revină în trei zile cu o moţiune care să cuprindă următorii paşi.

În calendarul etapelor Brexitului, Regatul Unit va trebui să părăsească efectiv UE, la data de 29 martie 2019, adică în perioada în care România deţine Preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.