Broasca cu dungi maro (Lymnodynastes peronii) este o specie endemica din estul Australiei, unde prefera zonele cu mlastini, iazuri, lacuri, baraje, santuri cu apa, in general cu ape cu debit lent. Apare frecvent sub daramaturi, in iazurile cu pesti si este rezistenta la apa poluata.

In zona botului, de la nara, pe la ochi si pana la umar prezinta o dunga maro, de la care si numele ei de broasca cu dungi maro. De asemenea, este cunoscuta si sub numele de ,,broasca de iarba australiana” deoarece este o specie predominant terestra. Femela este mai mica decat masculul, lungimea corpului variaza intre 3-6,5 cm.

Corpul sau robust si indesat este acoperit cu piele neteda, pe partea dorsala in nuante inchise ce formeaza un desen cu dungi si pete in maro, verde si negru, iar pe partea ventrala in alb, la mascul gatul se distinge prin coloritul galben-maroniu. Capul este mic, botul alungit, ochii mari si bulbucati cu irisul de culoare maro-aurie.

Citește și:  Broasca cu corn din Insulele Solomon (Ceratobatrachus guentheri), o specie comună

Dimorfismul sexual la aceasta specie consta in forma degetelor de la picioare, care la masculi sunt mai mari decat la femele. Hrana sa consta din insecte si nevertebrate mici, pe care le inghite intregi fara a le mesteca sau fragmenta in gura.

In perioada de imperechere – in lunile august-martie – masculul pluteste intr-o zona cu apa, ascuns in vegetatie, scoate sunete ca un declic pentru a atrage femela. Ambii construiesc un fel de cuiburi din spuma pe apa, in care femela depune un numar de 700-1000 de oua mici, simple, nepigmentate, la marginea unui iaz sau ape statatoare. La scurt timp apar mormolocii care se dezvolta rapid, in aproximativ 8-12 luni, ei au un colorit maroniu si pot ajunge la lungimea de 6,5 cm.

Broasca cu dungi maro face parte din ordinul Anura, familia Myobatrachidae. Nu este o specie pe cale de disparitie.

Video – Broasca cu dungi maro (Lymnodynastes peronii):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.