Broasca de papuris pictata (Hyperolius marmoratus) traieste in regiunile din estul si sud-estul Africii, in special in Mozambic, Zimbabwe, Botswana, Tanzania si Lesotho. Prefera sa stea in apropiera lacurilor, mlastinilor sau iazurilor, iar in lunile secetoase sa se adaposteasca precum celelelalte specii pe sub pietre si busteni.

Uneori sta la soare pe tulpinile plantelor sau printre copaci. De asemenea poate fi intalnita si pe terenurile arabile, in zone irigate, cu diguri si canale, sau in apropierea unor rauri cu apa dulce.

Este un animal mic cu lungimea corpului de 2,5-3,5 cm al carui colorit poate varia foarte mult. Poate fi in diferite nuante de maro, verde, cafeniu, galben sau negru, cu puncte sau dungi de culori mai inchise sau mai deschise. Corpul este alungit, capul mic, botul rotunjit la varf, ochii bulbucati, mari, cu irisul de culoare inchisa.

Are un mod de viata exclusiv terestru si se remarca prin faptul ca este o buna cataratoare, are corpul perfect adaptat la acest lucru prin discurile adezive aplatizate si mari de la degetele celor patru membre lungi si musculoase. De asemenea, degetele sunt unite prin membrane interdigitale, iar membrele anterioare sunt intotdeauna mai mici decat cele posterioare.

Citește și:  Șarpele-pilă Arafura (Acrochordus arafurae) absoarbe oxigenul prin piele

Broasca de păpuriș pictată

Este activa in special noaptea, fiind mereu in cautarea hranei sale preferate – formata din insecte si mici nevertebrate. Sezonul de reproducere la aceasta specie este primavara si vara. Masculii obisnuiesc sa scoata sunete stridente stand pe malul apei pentru a-si chema viittoarele partenere.

Femelele se pot imperechea de mai multe ori cu masculii pentru ca apoi sa depuna gramajoare de oua direct in apa, pe vegetatia acvatica. Numarul de oua depus de o singura femela variaza intre 200-600, iar perioada pana la eclozarea oualor este de 5-6 zile. De regula masculii care canta mai mult se imperecheaza de mai multe ori, cu mai multe femele. Unii masculi obisnuiesc sa strige dupa femele pe tot parcursul anului.

Fiecare scoate sunete umflandu-si sacul vocal atat de tare incat acesta se aseamana cu un balon, cu mult mai mare decat dimensiunea capului.

Speranta de viata la broasca de papirus pictata este de aproximativ 5 ani in captivitate.

Broasca de papuris pictata face parte din ordinul Anura si familia Hyperoliidae. Nu este o specie in pericol de disparitie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.