Broasca de rau cu buze albe (Rana albolabris) face parte din marea familie Ranidae care cuprinde un numar de aproximativ 600 de specii ce traiesc pe diferite continente. Aceasta poate fi intalnita doar in Africa Centrala si de Vest si este inclusa intr-un grup de 11 specii africane care sunt mai putin cunoscute in ziua de azi. In trecut aceste specii care populau regiunile de la sud de Sahara erau numite Hylarana.

Prefera padurile tropicale si subtropicale, zonele cu mlastini, de langa rauri, lacuri si paduri forestiere puternic degradate. Are un mod de viata exclusiv terestru si se caracterizeaza prin dunga alba ce apare pe buza superioara a botului ascutit, dar si prin dunga neagra care se intinde din zona ochilor pana la umeri.

Caracteristicile fizice și coloritul broaștei de râu cu buze albe

Pe spate, mai ales pe partile laterale prezinta numeroase pliuri cutanate foarte bine evidentiate de culoare inchisa. Are membrele posterioare mai lungi decat cele anterioare, cu degete prevazute cu discuri adezive mari.

Broasca de râu cu buze albe

Un exemplar adult poate ajunge la lungimea corpului de 6-10 cm, femela fiind putin mai mare decat masculul. Ambele sexe au un colorit verde-masliniu, sau maroniu cu pete negre pe partea dorsala si mai albicios cu pete inchise pe partea ventrala. Ochii sunt mari si bulbucati, de culoare inchisa, timpanele la mascul sunt mai mari decat la femela si apar pozitionate in spatele ochilor.

Reproducerea și dezvoltarea mormolocilor

Vara, in sezonul de reproducere masculul prezinta pe umeri niste glande care il ajuta sa se fixeze mai bine de femela in timpul imperecherii. Femela isi depune ouale intr-un fel de cuib direct pe sol, acoperindu-le cu o spuma. Dupa cateva zile ouale eclozeaza si apar mormolocii care au un colorit maroniu si masoara doar 1,2 cm lungime.

Datorita ploilor care au loc destul de des, acestia ajung in baltile noi formate, in care isi continua dezvoltarea. Hrana lor consta din melci, rame, insecte si larve de insecte.

Broasca de rau cu buze albe face parte din ordinul Anura si nu este o specie pe cale de disparitie.

Adaptările broaștei de râu cu buze albe la mediul tropical

Broasca de râu cu buze albe este bine adaptată pentru viața într-un climat tropical umed, unde temperaturile ridicate și precipitațiile frecvente îi oferă condiții ideale. Pe lângă camuflajul său, această broască prezintă o piele netedă care poate absorbi apa din solul umed, ceea ce îi permite să rămână hidratată și să supraviețuiască chiar și în timpul secetelor temporare.

De asemenea, preferă zonele apropiate de râuri și bălți, unde își poate depune ouăle în siguranță. Comportamentul său de a depune ouăle în spumă protejează ouăle de prădători și de schimbările rapide de mediu, iar adaptarea la mediul de pădure îi permite să se integreze în ecosistemul dens al Africii Centrale și de Vest.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.