Broasca de sticla cu pete albe (Hyalinobatrachium valerioi) traieste in sudul Americii Centrale si nord-vestul Americii de Sud. Un numar mare de exemplare apare in padurile umede din Costa Rica, Ecuador, Columbia si Panama. Interesant la aceasta specie este faptul ca are corpul acoperit cu piele translucida, cu pete albe, care ii confera o aparenta sticloasa.

Hyalinobatrachium valerioi
Hyalinobatrachium valerioi

Are corpul delicat si mic, lungimea sa variza intre 2-3,5 cm.

Capul este bine atasat de corp, gatul este scurt si gros, aproape ca nu se poate distinge, botul este rotunjit cu deschidere mare, ochii sunt bulbucati, par enormi si au irisul de culoare deschisa.

Habitatul ei este predominant terestru, cuprinde padurile tropicale si subtropicale, zonele forestiere mult degradate, din apropierea apelor, la altitudini de pana la 400 m. Este o cataratoare excelenta, fiind perfect adaptata la acest lucru prin discurile adezive mari ce apar pe degetele de la picioare.

Broasca de sticla cu pete albe, Foto: cm2-de-saint-ex.eklablog.fr
Broasca de sticla cu pete albe, Foto: cm2-de-saint-ex.eklablog.fr

Hrana sa consta din insecte, larve si nevertebrate mici.

Perioada de reproducere are loc intotdeauna in sezonul ploios, cand femelele depun un numar mare de oua pe frunzele de deasupra apelor curgatoare. Dupa o perioada scurta de timp, doar de cateva zile, are loc eclozarea oualor si ies mormolocii care au corpul de culoare rozie sau rosiatica. Acestia cad in apa si se ingroapa imediat in malul sau nisipul de pe fundul apei.

Citește și:  Specii de păsări - Sturzi-măreti, o specie migratoare

Broasca de sticla cu pete albe face parte din ordinul Anura, familia Centrolenidae. Numarul de exemplare este mare, nu este o specie pe cale de disparitie.

Video – Broasca de sticla cu pete albe (Hyalinobatrachium valerioi):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.