Broasca-paradox (Pseudis paradoxa) este un locuitor al apelor permanente din regiunile cu climat tropical si subtropical, din Guyana, Brazilia, Peru, Paraguay, Venezuela, Argentina si Insula Trinidad.

Broasca-paradox-Pseudis-paradoxa-Mascul.jpgAcest amfibian nu depaseste marimea broastei noastre obisnuite, are corpul puternic, cu lungimea de 5-7 cm. Pe partea dorsala pielea sa foarte alunecoasa are un colorit verde-masliniu cu nuante maronii, iar pe partea ventrala si in regiunea gatului este mai albicios. Capul este scurt dar robust, iar coada este abia vizibila si de forma conica. Masculul este intotdeauna mult mai mic decat femela.

Are un mod de viata exclusiv acvatic la care s-a adaptat extraordinar de bine, fapt demonstrat si prin caracteristicile exemplarelor adulte. Acestea au ochii orientati in sus (bulbucati, cu irisul de culoare inchisa) si narile deasupra botului – care le permit sa pluteasca imediat la suprafata apei.

Pielea este acoperita cu mucus, iar membrele posterioare sunt foarte lungi si musculoase, cu degete prevazute cu membrana interdigitala care faciliteaza inotul. Membrele anterioare sunt mai mici si mai subtiri decat cele posterioare, au degete foarte lungi care servesc la sapat in mal sau pamant si la prinderea prazii.

Broasca-paradox (Pseudis paradoxaIn majoritatea timpului broasca-paradox sta la suprafata apei sau printre plantele plutitoare acvatice. In lunile secetoase sapa gropi in pamant in care se ascunde pentru a supravietui. Prefera zonele cu iazuri, mlastini si lacuri, iar hrana sa consta din amfibieni mici si insecte acvatice, dar si din numeroase nevertebrate acvatice, pe care intai le starneste rascolind malul de pe fundul apei cu picioarele, apoi le prinde direct cu gura sa mare.

Citește și:  Dinozaurul Apatosaurus, numit până în 1987 Brontosaurus, a trăit în Jurasicul superior

Broasca-paradox este activa in special noaptea, doar in perioada de imperechere poate fi activa si ziua. Masculii isi atrag femelele prin oracaitul lor strident, care se aude pe tot parcursul zilei. In perioada de reproducere care are loc in sezonul ploios femela depune ouale intr-un grup acoperit cu o substanta spumoasa, pe plantele acvatice, care plutesc pe apa.

Numele acestei broaste vine de la faptul ca mormolocii sunt considerabil mai lungi decat adultii, de aproximativ patru ori mai mari, pot atinge si 25 cm lungime si au o viata foarte lunga. In stadiul final al metamorfozei lor, mormolocii se micsoareaza in special prin absorbtia cozii foarte lungi. Speranta de viata la broasca-paradox este de aproximativ 10 ani.

Broasca-paradox face parte din ordinul Anura, familia Hylidae. Nu este o specie in pericol de disparitie.

Video – Broasca-paradox (Pseudis paradoxa):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.