Broasca rosie de munte (Rana temporaria) este cea mai raspandita si mai cunoscuta dintre toate speciile de broaste care traiesc in tara noastra. De asemenea este considerata si unul dintre cei mai raspanditi amfibieni din Europa si nord-vestul Asiei.

Adultii au corpul lung de 5-10 cm, acoperit cu piele de culoare cafenie-roscata sau cafenie-galbuie, cu multe pete de culoare inchisa pe partea dorsala si cu benzi transversale de aceeasi nuanta pe partea posterioara a coapselor.

Pe partea ventrala coloritul este alb cu pete roscate. Capul este alungit si putin turtit, botul este rotunjit si bont, iar ochii sunt bulbucati, cu irisul de culoare inchisa. Masculii au membrele mai dezvoltate comparativ cu femelele.

Broasca rosie de munte prefera locurile umede, isi petrece timpul mai mult pe uscat, in apa intra doar ca sa scape de atacatori si sa se reproduca. In anotimpul rece obisnuieste sa intre in hibernare, pe fundul apei, printre pietre si namol. Este foarte putin pretentioasa, astfel populeaza atat padurile, pajistile, terenurile cultivate, cat si campiile si gradinile, evitand doar zonele cu soare puternic.

Broasca roșie de munte

De regula porneste singuratica in cautarea prazii, face salturi si pe neasteptate prinde insecte, melci, viermi, gandaci si paianjeni. La randul ei este vanata de pasarile rapitoare (bufnite, vulturi si berze), de serpi si diferite mamifere de prada (vulpi, dihori, bursuci, sobolani si mistreti).

Citește și:  Vipera sud-africană (Bitis arietans), o viperă care șuieră

In perioada de imperechere, cel mai devreme la inceputul lunii martie, broastele rosii de munte se orienteaza spre iazurile putin adanci din apropiere. Masculul oracaie continuu cu ajutorul sacilor vocali interni, situati in zona faringiana, pentru a chema femelele. Dupa imperechere fiecare femela depune un numar mare de oua (care sunt de culoare neagra, doar cu o pata luminoasa la partea lor inferioara) sub forma unor gramezi plutitoare in apa iazurilor calde.

La inceput ouale cad la fundul apei, apoi imediat ce invelisul gelatinos s-a umflat, ele se ridica la suprafata ei. Dupa aproximativ 3 luni ouale eclozeaza si apar mormolocii care isi incheie dezvoltarea in apa de-a lungul a 6 saptamani. Acestia au la inceput lungimea de 6-9 mm, pot ajunge la 2,5 cm si se recunosc dupa partea finala a cozii putin rotunjita. Daca apa este mai rece evolutia mormolocilor poate sa dureze si 16 saptamani. Dupa depunerea oualor broastele parasesc apa si revin la traiul lor pe uscat.

Broasca rosie de munte face parte din ordinul Anura, familia Ranidae. Nu este o specie in pericol de disparitie.

Video – Broasca rosie de munte (Rana temporaria):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.