Broasca țestoasă-aligator este o specie mare de reptilă care are obiceiul de a mușca. Are un temperament agresiv și cu tendința de a prinde rapid cu fălcile puternice orice consideră că ar fi un pericol pentru ea. Când este amenințată atacă brusc, la fel de rea este și atunci când iși prinde prada.

Trăiește în regiunile din estul și centrul Americii de Nord, în nord-vestul Americii de Sud, la altitudini de cel mult 2000 m. Preferă zonele cu râuri cu apă dulce și vegetație abundență. Uneori stă ascunsă în mâl sau noroi, lăsând doar ochii și nările afară.

Hrana sa constă din plante acvatice, stârvuri de păsări și animale, broaște, șerpi, viermi, mici mamifere (șoareci, șobolani). Își atacă prada prin surprindere, stă ascunsă în noroi și sare brusc asupra ei, o prinde cu fălcile mari și o mușcă cu ferocitate.

Are lungimea corpului de 25-47 cm și greutatea de 4-16 kg. Carapacea are un colorit maroniu, modelul este interesant iar suprafața acesteia are muchii carenate. Plastronul este galben-închis, poate avea și pete negre.

Citește și:  Șarpele-panglică vestic (Thamnophis proximus) trăiește pe valea Fluviului Mississippi
Chelydra serpentina
Chelydra serpentina

Coada țestoasei este foarte groasă și iese de sub carapace. Picioarele sunt groase, maronii, gălbui, prevăzute cu gheare tari și robuste. Capul este mare, fălcile mari și puternice, nările bine evidențiate, ochii sunt mari și rotunzi, iar gâtul gros și scurt. Femela este întotdeauna mai mica decât masculul și are greutatea corpului mai mică.

Reproducerea la această specie este ovipară și are loc în lunile aprilie-mai și apoi septembrie-noiembrie. Femela depune ouăle pe mal, în gropi săpate în nisip sau pământul afânat. Ouălele au diametrul de 2-3,5 cm, iar greutatea de 7-15 g.

O singură femelă poate depune un număr de 20-30 de ouă. După eclozarea lor apar puii care sunt foarte mici, au corpul de 2,5-3 cm lungime. Această broască țestoasă poate fi crescută și în condiții de captivitate, hrănită cu mici nevertebrate și vegetale (ex. salată verde).

Broasca țestoasă-aligator are denumirea științifică Chelydra serpentina și face parte din ordinul Testudines, familia Chelydridae.

Video – Broasca țestoasă-aligator (Chelydra serpentina):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.