Brotacelul cu ochi rosii (Agalychnis callidryas) ocupa un areal foarte extins al Americii Centrale, cel mai mare numar de exemplare fiind intalnit in Ecuador, Columbia, Argentina de Nord, Peru, Guatemala, Nicaragua, Costa Rica.

Aspectul general al acestui brotacel este destul de interesant, el surprinde in primul rand prin culoarea ochilor mari, bulbucati, de un rosu aprins si apoi prin coloritul verde stralucitor sau verde cu nuante galbui de pe partea dorsala a corpului, dar si pe partea superioara a picioarelor.

Pe partile laterale ale corpului, dar mai mult pe partea de sus a picioarelor are dungi galbene si albastre, iar degetele sunt portocalii (cele din fata au cate patru degete, iar cele din spate au cate cinci) si prezinta discuri adezive aplatizate. In general femela este mai mare decat masculul, ea poate ajunge la o lungime de 7-8 cm, iar masculul doar la 5-6 cm.

Uneori poate avea pe spate si mici pete albe, verticale. In functie de temperatura mediului, de zi sau noapte, sau de starea de spirit, acest brotacel isi poate schimba coloritul de la verde la violet, sau la maro cu alb. Capul este destul de mic si aplatizat, cu timpane vizibile in spatele ochilor proeminenti.

Este o specie nocturna, arboricola, care se adapteaza foarte bine la zonele forestiere unde apar iazuri sau balti cu apa – necesare reproducerii, la temperaturi de 26-30ºC in timpul zilei si de 20-24ºC in timpul noptii. Ziua sta pe frunze si se odihneste, isi tine picioarele stranse pe langa corp, pentru a-si ascunde partile viu colorate si astfel a fi camuflat de coloritul verde.

Citește și:  Amfibieni - Salamandra mexicană cu limba-ciupercă (Bolitoglossa mexicana)

Brotăcelul cu ochi roșii

Fiind un brotacel carnivor, hrana sa consta din greieri, lacuste, muste, uneori si din broaste mai mici.

Perioada de imperechere la aceste specii incepe in sezonul ploios, la sfarsitul lunii mai. In general, la apusul soarelui se aude oracaitul masculilor, unul mai incet care atrage femela si altul mai agresiv folosit pentru marcarea teritoriului si descurajarea altor rivali. Pentru a se imperechea masculul se catara pe spatele femelei, iar aceasta cu mascul cu tot are obiceiul sa coboare de pe frunze la iaz dupa apa si apoi sa revina inapoi pentru a depune o serie de 50 de oua pe o frunza din apropierea apei.

Aceasta metoda se repeta de mai multe ori, femela obsorbind apa intre seriile de oua depuse. La putin timp dupa depunere, cam la 5-6 zile are loc eclozarea oualor, iar mormolocii abia iesiti cad in apa.

Principalii dusmani ai brotacelului cu ochi rosii sunt: soparlele, serpii, liliecii, broastele testoase, pasarile si alte mamifere. Nu este o specie pe cale de disparitie. Acest brotacel poate fi tinut si in captivitate, drept animal de companie, sau in gradinile zoologice.

Brotacelul cu ochi rosii face parte din ordinul Anura si familia Hylidae.

Video – Brotacelul cu ochi rosii (Agalychnis callidryas):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.