Bufnita cu ochelari este o specie care traieste in regiunile cu plantatii si margini de padure din America Centrala, din sudul Mexicului pana in nordul Argentinei. Prefera sa zboare in apropierea padurilor tropicale si subtropicale, cat mai aproape de cursurile de ape.

Habitat și distribuție geografică

Capabilă să zboare în tăcere și să detecteze chiar și cele mai mici mișcări, bufnița cu ochelari este un simbol al pădurilor tropicale dense și al biodiversității lor remarcabile.

Numeroase exemplare pot fi observate in Costa Rica, Amazon si Columbia. Desi este o pasare nocturna uneori vaneaza si in timpul zilei sau chiar pe vreme innorata. Nu este o pasare migratoare, are tendinta de a fi sedentara, uneori zboara pe distante scurte la nivel local in dorinta de a descoperi noi zone pentru vanatoare.

Caracteristicile fizice ale bufniței cu ochelari

Are lungimea corpului de 43-52 cm, greutatea de 0,6-1 kg, lungimea cozii de 18 cm si anvergura aripilor de 76-91 cm. Penajul este similar la ambele sexe, in nuante de culori crem si maronii. Numele de bufnita cu ochelari vine de la inelele de pene albe care par sa contureze niste ,,ochelari” in jurul ochilor.

Pe partea superioara a pieptului are o banda maro-inchis care se aseamana cu un guler, aceasta nuanta se pastreaza si pe partea dorsala a corpului, pe aripi. Pe abdomen coloritul este deschis, in nuante contrastante de crem-galbui sau galben-maroniu.

Picioarele sunt mari si groase, cu gheare negre, puternice, ascutite si curbate, lungi de aproximativ 4,7 cm. Dimorfismul sexual la aceasta specie este dat de dimensiunea corporala si greutatea dintre mascul si femela. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca masculul este mai mic decat femela, cantareste mai putin si are anvergura aripilor cu 10-20 cm mai mica.

Bufnița cu ochelari
Bufnița cu ochelari

Pasarile tinere au penajul diferit de cel al pasarilor adulte, capul si corpul este alb, pe fata prezinta un desen negru ce se intinde pe frunte si in jurul ochilor creand aspectul unei inimi.

Penajul sau moale o ajuta sa zboare usor, fara a face nici cel mai mic zgomot, iar ochii mari si rotunzi cu irisul de culoare galbena sau ca de chihlimbar ii ofera posibilitatea de a capta toata lumina disponibila, de a avea o privire binoculara si de a aprecia perfect distanta pana la o posibila prada.

Hrana și tehnici de vânătoare

Hrana sa este numai de origine animala, vaneaza insecte, pasari si mici mamifere – mai ales sconcsi, oposumi, bufnite mici, lilieci, omizi, dar si crabi, pesti si broaste din ape.

Bufnița cu ochelari utilizează o combinație de vedere binoculară excelentă și un auz sensibil pentru a-și localiza prada. Sunetele slabe, precum mișcarea frunzelor sau respirația unor mici mamifere, sunt captate cu ușurință. Deși preferă să vâneze noaptea, în zilele înnorate poate fi observată căutând hrană și în timpul zilei, adaptându-se la condițiile meteorologice.

Reproducerea și îngrijirea puilor

In perioada aprilie-mai aceste bufnite isi fac cuibul pe ramurile puternice ale copacilor seculari, la inaltimi destul de mari. Femela depune o ponta alcatuita din 1-3 oua pe care le cloceste singura timp de 35 de zile.

Dupa eclozarea oualor apar puii care la inceput sunt neajutorati si au corpul acoperit cu puf alb, ei sunt ocrotiti si hraniti mai ales de pasarea-mama cu insecte, omizi si larve de insecte. Puii se dezvolta destul de rapid, la 6 saptamani au deja corpul acoperit cu pene si incep sa zboare, raman totusi alaturi de parinti pana la varsta de 1 an.

Bufnita cu ochelari face parte din ordinul Strigiformes, familia Strigidae, are denumirea stiintifica de Pulsatrix perspicillata si nu este o specie in pericol de disparitie.

Rolul bufniței cu ochelari în ecosistem

Bufnița cu ochelari joacă un rol crucial în ecosistemul pădurilor tropicale. Prin vânarea unor mici mamifere și insecte, aceasta ajută la menținerea echilibrului ecologic și la controlul populațiilor de rozătoare. De asemenea, prezența bufniței este un indicator al sănătății pădurii, având nevoie de habitate dense și diverse pentru a supraviețui.

Adaptările bufniței cu ochelari pentru supraviețuire

Penajul moale al bufniței cu ochelari îi permite să zboare fără să facă zgomot, ceea ce îi oferă un avantaj major în capturarea prăzii. De asemenea, ochii mari, cu pupile sensibile la lumină, îi asigură o vedere excelentă în condiții de întuneric total. Cuibăritul în copaci înalți o protejează de prădătorii terestri, iar abilitatea de a se camufla în vegetație o ajută să evite detectarea.

Video – Bufnita cu ochelari (Pulsatrix perspicillata):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.