Cameleonul lui Parson este o specie endemica din Madagascar, apare in nordul si estul peisajului impadurit al acestei insule. Madagascarul este renumit ca fiind un paradis a peste 70 de specii de cameleoni care impresioneaza prin faptul ca isi schimba culoarea pielii prin dilatarea sau contractarea celulelor pigmentare (acei cromatofori din piele).

Cameleonul lui Parson are lungimea corpului de 50-60 cm si coloritul predominant verzui ce poate fi schimbat cu usurinta in albastrui. Prin schimbarea culorii cameleonul isi controleaza temperatura corpului, in nuante mai inchise spre a se incalzi si mai deschise pentru a nu se supraincalzi.

De asemenea el comunica prin colorit cu celelalte exemplare sau incearca sa se camufleze cat mai bine in mediul in care traieste cand este stresat si vrea sa se ascunda. Daca este atacat are un comportament agresiv – suiera, isi dilata corpul si isi intensifica culorile spre a descuraja adversarul si musca.

Aceasta specie este arboricola, perfect adaptata la viata in copac, corpul ei este ingust si in forma de frunza, in nuante apropiate de frunzis spre a se ascunde bine in coronament. Picioarele sale sunt lungi si au labele terminate cu doua grupuri de degete opozabile cu buna aderenta la ramurile copacului, le fel si coada este foarte lunga si are rol prehensil (de apucare).

Ca si celelalte specii de cameleoni si la aceasta masculul prezinta pe cap o creasta aplatizata, buboasa de forma unei casti care ii acopera crestetul. La femela aceasta creasta nu apare deloc. De asemenea masculul se diferentiaza de femela prin coloritul mai viu si intens, prin corpul mai mare si robust. La el nuantele variaza de la albastru la albastru-turcoaz si verde-kaki cu dungi maro pe partea dorsala a corpului.

Cameleonul lui Parson

Masculul are un puternic instinct teritorial, in perioada de imperechere se lupta cu orice rival sau intrus care patrunde in zona sa. Femela depune un numar de 16-38 de oua pe sol, intr-o groapa pe care o sapa chiar ea si care ajunge sa fie de 30 cm. Acesti cameleoni traiesc solitar doar in perioada de reproducere pot fi vazute impreuna mai multe exemplare.

Cameleonul lui Parson este activ in timpul zilei, el isi vaneaza in copaci hrana preferata formata din mici vertebrate si insecte. Isi pandeste si urmareste prada incet, observand-o cu ochii sai mari ce ii ofera o acuitate vizuala foarte buna, apoi cand este suficient de aproape de ea o prinde cu limba lunga, cu varful ei gros si lipicios si o trage brusc in gura, apoi o inghite intreaga.

Poate fi crescut si in conditii de captivitate intr-un terariu vertical care sa aiba dimensiuni destul de mari: lungimea de 70 cm, latimea de 50 cm si inaltimea de 100 cm. Acest cameleon si in general toate speciile de acest gen nu tolereaza deloc bine aerul stagnat, de aceea in terariu foarte important este ventilatia adecvata.

De asemenea aceasta vietate poate suferi de supraincalzire, deci temperatura trebuie sa varieze in limite constante de 24-25ºC. Umiditatea trebuie sa fie de 70-90%, iar hrana alcatuita din lacuste, greieri, molii, gandaci, pui de soareci si completata o data pe saptamana cu vitamine si minerale.

Cameleonul lui Parson are denumirea stiintifica de Calumma parsonii, face parte din ordinul Squamata, familia Chamaeleonidae si nu este o specie in pericol de disparitie.

Video – Cameleonul lui Parson (Calumma parsonii):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.