Canalul Crişan – Caraorman se află în Delta Dunării şi este unul dintre locurile preferate ale pescarilor, deoarece au posibilitatea de a prinde o gamă variată de peşte. Canalul a fost creat la începutul anilor 1980, când Ceauşescu îşi dorea să transforme Caraormanul în cel mai mare centru economic din Deltă.
Nicolae Ceauşescu dorea să exploateze la capacitate maximă dunele de nisip de lângă Caraorman, însă venirea Revoluţiei i-a dat peste cap planurile. Canalul trebuia să aibă un trafic mare, acest lucru fiind demonstrat de faptul că lăţimea sa ajunge la 100 de metri.
La început, era şi un canal adânc, însă, cu timpul, procesul de colmatare a dus la reducerea acestei adâncimi, mai puţin în partea finală a canalului, unde nu prea este curent. De altfel, la fiecare 2-3 ani, este nevoie să se adâncească albia, tocmai din cauza faptului că acest canal este colmatat neîncetat. În plus, în doar zece ani, pe canal au apărut mici insuliţe din cauza acestui proces.
Canalul Crişan – Caraorman are o poziţie transversală faţă de direcţia prin care Dunărea curge, iar intrarea se face din braţul Sulina – aceste două aspecte au dus la apariţia unui curent moderat. Însă ce este cel mai interesant lucru la acest canal este faptul că există câteva locuri delimitate în care pescarii amatori şi nu numai pot prinde nişte capturi interesante.
Un astfel de exemplu este intersecţia cu braţul Sulina, unde se pot prinde șalău şi somn. Locul în care aceşti peşti îşi fac veacul este acela în care apele limpezi se amestecă cu cele tulburi.
Un alt loc propice pescuitului pe Canalul Crişan – Caraorman este intersecţia cu Canalul Litcov, unde se pot captura răpitori ca bibanul, șalăul şi avatul. De la această intersecţie, pe partea stângă, pe o distanţă de aproape cinci kilometri, somnii stau în gropile adânci săpate de un curent foarte puternic. Pe de altă parte, pe partea stângă stau crapii, pentru că este o zonă mai puţin agitată şi cu multă vegetaţie.
Însă cel mai bun loc pentru a prinde somn de către cei care vin să pescuiască pe Canalul Crişan – Carorman este intersecţia cu Canalul Iacob. Aici, există o groapă de aproape zece metri adâncime, plină de somn şi nu e de mirare că locul este mereu plin de pescari. De asemenea, pe canal se mai pot prinde caras, plătică şi ştiucă.
Canalul Crișan – Caraorman serpentează prin peisajele verzi ale Deltei, oferind un habitat ideal pentru specii diverse de pești și păsări. Această zonă este apreciată nu doar pentru pescuit, ci și pentru oportunitățile de observare a vieții sălbatice.
Pe lângă aspectele sale naturale, canalul este și un punct de interes pentru cei interesați de impactul proiectelor umane asupra ecosistemelor naturale. Transformările inițiate în anii ’80 sunt vizibile chiar și astăzi.
Înconjurat de vegetație bogată și ape limpezi, canalul este un loc preferat pentru fotografii și amatori de drumeții, oferind cadre naturale spectaculoase și momente de liniște departe de agitația urbană.