Animalele vertebrate care pot supravietui atat in apa, cat si pe uscat, numite amfibieni, au o istorie foarte lunga, care incepe in era primara, in urma cu 370 de milioane de ani, in perioada numita devonian.

Ei sunt urmasii pestilor, care, conform studiilor, au fost nevoiti, datorita modificarilor de clima si retragerii marii,  sa paraseasca marile intinderi de apa, pentru a trai pe uscat. Fiind dotati atat cu respiratie branhiala pentru apa, cat si cu respiratie pulmonara, pentru uscat, ei puteau merge pe uscat, daca seca raul sau balta in care se aflau, pentru a cauta o alta sursa de apa.

Stramosii amfibienilor puteau iesi cu usurinta pe uscat, datorita inotatoarelor puternice, cu care se indreptau catre fundul apei si apoi ieseau pe uscat, daca era necesar. Cu toate ca puteau supravietui pe uscat, acesti pesti trebuiau sa stea in apropierea unei ape, pentru a se putea reproduce si a impiedica deshidratarea. Din acestia au evoluat primele animale care pot trai atat in apa, cat si pe uscat, care, spre deosebire de stramosii lor, erau dotate cu membre, necesare deplasarii pe uscat.

Amfibienii aveau oasele si coada asemanatoare pestilor si cu toate ca se miscau mai greu la inceput, s-au adaptat repede la deplasarea pe uscat. Desi s-au acomodat cu uscatul, inca erau dependenti de apa, datorita pielii lor moi si umede, insa asta nu ii impiedica sa rataceasca pe uscat, in special daca se afla o sursa de apa prin preajma, mai ales ca pe uscat gaseau mult mai multa hrana.

Citește și:  Dinozaurul Falcarius avea corpul acoperit cu pene

amfibiene

Pentru amfibieni, apa era necesara si pentru reproducere, deoarece ei isi depuneau ouale in apa, iar puii treceau prin etape diferite de dezvoltare sub forma de larva, spre deosebire de urmatoarea clasa de vertebrate, care s-au dezvoltat din amfibieni si care isi puteau depune ouale pe uscat.

Cu toate ca au avut o perioada de glorie, in care clima era calda si umeda si s-au devoltat in specii variate, cu infatisari diferite, in perioada de seceta care a urmat nu au mai avut conditiile prielnice pentru dezvoltare. Unii dintre ei, pentru a se adapta noilor conditii climatice, au devenit reptile.

Din nefericire, nici in prezent amfibienii nu o duc mai bine, numarul exemplarelor care pot supravietui si pe apa si pe uscat fiind redus considerabil. Daca motivele care genereaza aceasta problema, precum bolile, clima si urbanizarea nu se vor schimba in viitor, exista riscul ca un numar si mai mare din acestea sa dispara. Pentru  a impiedica acest lucru oamenii de stiinta se gandesc la solutii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.