Capra bezoar este raspandita in Creta si in alte cateva insule, in muntii din Asia de Vest, ajungand la nord pana in Caucaz, iar la rasarit pana in Pakistan.

Coarnele sale ascutite anterior, mari si puternice, formeaza un arc uniform curbat inspre spate. Atat femela, cat si masculul au sub barbie un smoc mare de par, care se aseamana cu o barba. Aceasta capra a fost folosita de om, de foarte mult timp, ca animal domestic. Daca este lasata in libertate se salbaticeste din nou foarte usor.

Astfel, multe dintre caprele salbatice de pe insulele rasaritene ale Marii Mediterane nu sunt altceva decat capre domestice salbaticite.

La mijlocul toamnei, in perioada de imperechere, cirezile care numara aproximativ 40-50 de animale se despart in cete mai mici, formate din sase sau sapte exemplare. De obicei se nasc doi, mai rar trei iezi.

Durata de viata este de 15-18 ani. Ca animale rumegatoare se hranesc in special cu iarba, muschi, licheni, ramurele, sau diferite furaje. Sunt considerate animale inteligente si foarte curioase.

Citește și:  Antilopa de mlaștină (Kobus kob) în caz de pericol se refugiază în apă

Caprele noastre domestice descind in mare parte din capra bezoar, in schimb unele grupuri mai mici provin din alte specii disparute. In timp, s-au obtinut prin selectie foarte multe rase distincte de capre. Scopul a fost sa se obtina un randament optim de carne si lapte.

Dintre cele mai importante rase, amintim, capra de Angora care a fost crescuta pentru lana, capra de Kasmir care este cunoscuta pentru lana ei fina, moale si pufoasa si capra chinezeasca cu blana pretuita de asemenea pentru calitatea parului.

Capra bezoar face parte din ordinul Artiodactyla si familia Bovidae.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.