Căpușele de catifea, membre ale familiei Trombidiidae, sunt mici viețuitoare cu un aspect fascinant, datorită corpului lor catifelat, roșu sau portocaliu intens.

Habitatul și distribuția lor geografică

Familia Trombidiidae cuprinde 250 de specii de capuse de catifea care traiesc mai ales in regiunile tropicale in apropierea cursurilor de ape dulci, in sol sau deasupra lui. Numele lor vine de la faptul ca au corpul acoperit cu ,,blana” densa de culoare rosu sau portocaliu, care pare sa aiba aspectul ca de catifea.

Capusele de catifea isi incep viata asemenea unor paraziti prin faptul ca se hranesc atat cu insecte cat si cu paianjeni. Cand ajung la varsta adulta consuma chiar si oua de insecte. In perioada de imperechere – care are loc intotdeauna dupa ploaie – masculii si femelele ies din sol la suprafata acestuia pentru a se reproduce si depune ouale.

Una dintre cele mai cunoscute specii din Africa de Sud este capusa de catifea Trombidium holosericeum care are lungimea corpului de cel mult 1 cm. Apare in lunile de primavara si este cunoscuta si sub denumirea de paianjenul rosu datorita corpului de culoare rosie.

Aceasta capausa nu este periculoasa pentru sanatatea oamenilor deoarece larvele ei paraziteaza insecte.

Adaptările căpușelor de catifea la mediul tropical

Căpușele de catifea s-au adaptat perfect la mediile tropicale și subtropicale, dezvoltând mecanisme speciale pentru supraviețuire. Corpul lor catifelat nu doar că le oferă protecție împotriva umezelii, dar le ajută și să se camufleze printre frunze sau în sol. În plus, larvele lor au capacitatea de a detecta gazdele prin intermediul receptorilor chimici foarte sensibili, permițându-le să paraziteze insectele țintă cu precizie.

Importanța căpușelor de catifea în ecosistem

Deși adesea trecute cu vederea, căpușele de catifea joacă un rol esențial în menținerea echilibrului ecologic. În stadiul larvar, acționează ca paraziți pentru diverse insecte, ajutând astfel la controlul populației acestora. În stadiul adult, contribuie la reducerea numărului de ouă de insecte dăunătoare. Astfel, căpușele de catifea sunt aliați naturali în combaterea dăunătorilor agricoli și forestieri, demonstrând încă o dată că fiecare specie are un loc important în natură.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.