Inainte de a alege cel mai bun binoclu pentru astronomie, trebuie sa cauti anumite caracteristici care indeplinesc conditiile necesare utilizarii acestui instrument in scopuri astronomice. Caracteristicile unui binoclu sunt: diametrul lentilei obiectivului, campul de vedere, calitatea si tipul prismei din interior. Astronomii amatori deseori se confrunta cu dileme cand vine vorba de alegerea echipamentului potrivit pentru observarea cerului noptii. Desi un telescop rezistent pentru incepatori este o alegere buna, majoritatea astronomilor amatori nu stiu ca exista binocluri foarte bune facute special pentru astronomie. Aceste “telescoape gemene” sunt cele mai versatile instrumente astronomice pe care un astronom amator le poate utiliza pentru a privi Luna, planetele, nebuloasele si chiar cometele.

Exista diversi factori care determina care sunt cele mai bune binocluri pentru astronomie, inclusiv apertura, grosismentul, campul de vedere si calitatea prismei. Pentru cei care fac primii pasi in astronomie, un binoclu poate fi o alegere mai buna decat un telescop mic. Binoclurile pentru astronomie au un camp vizual foarte larg, iar lentilele din fata au un diametru foarte mare, care ofera o vizualizare buna a cerului noptii. Cu toate acestea, achizitionarea unui binoclu poate fi o sarcina dificila daca nu aveti la indemana o lista de verificare cu acele caracteristici importante. O lista de verificare ce mentioneaza caracteristicile importante te vor ajuta sa cumperi cel mai bun binoclu pentru astronomie. In continuare poti afla mai multe despre aceste caracteristici.

Una din cele mai importante caracteristici ale binoclurilor pentru astronomie este apertura. Lentilele din fata reprezinta apertura binoclului. Cu cat diametrul lentilelor din fata este mai mare, cu atat vor colecta mai multa lumina, oferind o imagine mai clara si mai luminoasa a cerului noptii. Binoclurile ale caror lentile frontale au diametrul cuprins intre 50 mm si 80 mm pot fi utilizate in scopuri astronomice.

Atunci cand cauti un binoclu bun pentru astronomie, vei gasi numere in lista de specificatii (10×50 sau 15×70), unde primul numar se refera la grosisment, iar cel de-al doilea se refera la diametrul lentilelor din fata. Daca esti in cautarea unui binoclu pentru astronomie, alege unul care are grosismentul de cel putin 10, pentru a obtine imagini excelente ale obiectelor ceresti de pe cerul noptii. Cu toate acestea, exista binocluri cu grosismentul mai mare de 10 si apertura mai mare de 50 de milimetri. Aceste necesita de obicei un trepied pentru a oferi imagini superbe ale planetelor si nebuloaselor.

Binoclu cu prisme Porro, Foto: en.wikipedia.org
Binoclu cu prisme Porro, Foto: en.wikipedia.org

Un camp de vedere mai larg va oferi un unghi vizual larg, potrivit pentru vizualizarea cometelor sau a altor obiecte care se deplaseaza pe cerul noptii. Atunci cand cauti un binoclu pentru scopuri astronomice, alege un model care are un unghi larg cuprins intre opt si zece grade. Prisma de asemenea determina cat de bun este un binoclu pentru astronomie. Aceasta este folosita pentru a reflecta calea luminii, pentru a crea vizualizarea unei imagini mai bune si pentru a asigura ca imaginea nu apare cu fundul in jos.

Atunci cand alegi un binoclu, alege un model care contine prisme Porro in forma de Z. Prismele Porro reflecta calea luminii de trei ori. Daca doresti un binoclu de o calitate mai buna, atunci cauta unul cu prisme Porro Bak-4. De asemenea, asigura-te ca verifici daca binoclul are sisteme optice acoperite, atat pentru prisme, cat si pentru lentile. Acest lucru va face ca imaginea sa fie mai luminoasa si ca obiectele observate sa aiba un contrast mai mare. Modelele care contin prisme cu acoperis tind sa fie mai scumpe decat modelele cu prisme Porro, iar obiectele ceresti observate sunt ceva mai slab iluminate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.