Am constatat, din limbajul curent, că unii vorbitori de limba română sunt tentați, când este vorba de pluralul substantivului „dată” – „dăți” sau „date”? – să considere că prima formă este greșită, indiferent de context.

În limba română, pluralul substantivelor poate adesea crea confuzii. Un exemplu clasic este substantivul data. Cum se scrie corect la plural: date sau dăți? Acest articol își propune să rezolve această dilemă frecventă, oferindu-ți exemple clare și reguli ușor de urmărit pentru a-ți îmbunătăți abilitățile lingvistice.

În realitate, ambele forme de plural sunt corecte, dar diferențiate semantic. Mai exact, pluralul „date” se utilizează pentru situațiile în care „dată” are sensul: I. Timpul precis (exprimat în termeni calendaristici) când s-a produs sau urmează să se producă un eveniment; Indicația acestui timp pe un act, pe o scrisoare etc. II. 1. (La pl.) Fapte stabilite (de știință), elemente care constituie punctul de plecare în cercetarea unei probleme, în luarea unei hotărâri etc. 2. (Mat.) Fiecare dintre mărimile, relațiile etc. care servesc pentru rezolvarea unei probleme sau care sunt obținute în urma unei cercetări și urmează să fie supuse unei prelucrări. – Din fr. „date” (DEX).

Citește și:  Care este pluralul corect al substantivului defileu – defileie/defilee sau defileuri?

Dacă substantivuldatăare înțelesul: Fiecare dintre cazurile când se produce o întâmplare sau un fapt care se repetă; oară (DEX) – pluralul corect va fi „dăți”.

În limbajul popular, substantivul „dată”, folosit doar la singular, are sensul de soartă, destin, fatalitate. Exemplu: Așa le-a fost data, să nu se bucure de ceea ce au realizat!

În privința formelor de plural mentionate („dăți”/„date”), se va spune corect, de exemplu: Există, în istoria fiecărei țări, date memorabile/După culegerea diverselor date, oamenii de știință au elaborat o nouă teorie despre nașterea Universului/Datele problemei pot conduce la rezolvarea corectă a acesteia etc., dar În atâtea „dăți” te-am rugat să rezolvi această problemă!/În alte „dăți”, evenimentele s-au desfășurat în avantajul nostru etc.

Pentru mai multe informații și pentru a-ți lărgi cunoștințele lingvistice, nu ezita să consulți și alte articole din secțiunea noastră de gramatică. Un exemplu valoros este articolul despre cum este corect: bine-ați venit sau bine a-ți venit. Acesta îți va oferi insight-uri suplimentare și te va ajuta să navighezi prin complexitatea limbii române.

3 COMENTARII

  1. Fermecătoare diferențierea semantică, fetele cuvinte, cuvintele băieți, cuvinte dimineți, anotimpuri, izvoare, mări, oceane, fericite ostroave, cuvinte drepte, cuvinte miraj, fonem+fonem+fonem=albastru infinit…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.