Am constatat, din limbajul curent, că unii vorbitori de limba română sunt tentaţi, când este vorba de pluralul substantivului dată – dăţi sau date? – să considere că prima formă este greşită, indiferent de context.

În realitate, ambele forme de plural sunt corecte, dar diferenţiate semantic. Mai exact, pluralul date se utilizează pentru situaţiile în care dată are sensul: I. Timpul precis (exprimat în termeni calendaristici) când s-a produs sau urmează să se producă un eveniment; Indicația acestui timp pe un act, pe o scrisoare etc. II. 1. (La pl.) Fapte stabilite (de știință), elemente care constituie punctul de plecare în cercetarea unei probleme, în luarea unei hotărâri etc. 2. (Mat.) Fiecare dintre mărimile, relațiile etc. care servesc pentru rezolvarea unei probleme sau care sunt obținute în urma unei cercetări și urmează să fie supuse unei prelucrări. – Din fr. date (DEX).

Dacă substantivul dată are înţelesul: Fiecare dintre cazurile când se produce o întâmplare sau un fapt care se repetă; oară (DEX) – pluralul corect vă fi dăţi.

Citește și:  Cum este corect – a aduce aportul sau a contribui?

În limbajul popular, substantivul dată, folosit doar la singular, are sensul de soartă, destin, fatalitate. Exemplu: Aşa le-a fost data, să nu se bucure de ceea ce au realizat!

In privinta formelor de plural mentionate (dăţi/date), se va spune corect, de exemplu: Există, în istoria fiecărei ţări, date memorabile/După culegerea diverselor date, oamenii de ştiinţă au elaborat o nouă teorie despre naşterea Universului/Datele problemei pot conduce la rezolvarea corectă a acesteia etc., dar În atâtea dăţi te-am rugat să rezolvi această problemă!/În alte dăţi, evenimentele s-au desfăşurat in avantajul nostru etc.

3 COMENTARII

  1. Fermecătoare diferențierea semantică, fetele cuvinte, cuvintele băieți, cuvinte dimineți, anotimpuri, izvoare, mări, oceane, fericite ostroave, cuvinte drepte, cuvinte miraj, fonem+fonem+fonem=albastru infinit…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.