Peștii de apă dulce alcătuiesc o faună de sute de specii din care se remarcă cele din ordinul Cypriniformes (a crapilor) și Salmoniformes (a somnilor) deoarece sunt în număr mai mare. Exemple de pești de apă duce sunt: anghila, sturionul, crapul , somnul, știuca, plătica, acul de mare, etc. Dintre numeroasele specii de pești de apă dulce, unele pot atinge dimensiuni gigantice.
În continuare, vom descoperi care sunt cei mai mari pești de apă dulce și ce caracteristici deosebite au.
Vezi care sunt cei mai mari pești de apă dulce din lume:

Somnul uriaș de Mekong
Trăiește în bazinul râului Mekong din Asia de Sud-Est și este un pește rar și foarte mare. În cazuri excepționale poate ajunge la lungimea corpului de 3 m și greutatea de cel mult 300 kg. Este considerat o specie în pericol de dispariție. Are denumirea științifică Pangasianodon gigas.

Somnul european
Este un pește de apă dulce care înoată în apele din Europa dar și din Asia de Vest. Are capacitatea de a rezista destul de bine la factorii poluanți și nu este o specie în pericol de dispariție. Unele exemplare pot avea lungimea corpului de cel mult 5 m și greutatea de până la 300 kg. Somnul european are denumirea științifică Silurus glanis.

Pisica uriașă de apă dulce
Iși are arealul în râul Mekong din sud-estul Asiei. Are denumirea științifică Himantura chaophraya și poate fi considerată unul din cei mai mari pești din lume. Poate avea lungimea corpului de 4-5 m și greutatea de cel mult 600 kg.

Crapul siamez
Este o altă specie de pește gigant din râul Mekong al Asiei de Sud-Est. Are lungimea corpului de cel mult 3 m și poate cântări până la 300 kg. Are denumirea științifică Catlocarpio siamensis.

Arapaiama
Este un pește răspândit în apele fluviului Amazon al Americii de Sud. Are denumirea științifică Arapaima gigas și poate avea lungimea corpului de cel mult 4,5 m, iar greutatea corporală de aproximativ 200 kg.

Bibanul de Nil
Este o specie din fluvial Nil al Africii. Are denumirea științifică Lates niloticus. În cazuri excepționale poate atinge lungimea corpului de 2 m și greutatea de cel mult 200 kg.

Lostrița Hucho
Este un pește care poate avea lungimea corpului de 2 m și cântări și 100 kg. Astfel de dimensiuni poate avea subspecia de lostriță Hucho taimen care este numită lostrița siberiană. La noi în țară este cunoscută lostrița Hucho hucho, iar lungimea ei poate fi de aproximativ 1 m, iar greutatea corporală de cel mult 12-15 kg.
Ce factori contribuie la dimensiunile impresionante ale acestor pești
Dimensiunile uriașe ale peștilor de apă dulce sunt influențate de mai mulți factori, printre care accesul la resurse alimentare bogate, lipsa prădătorilor naturali și condițiile optime de habitat.
De exemplu, râurile mari, cum sunt Amazonul, Mekongul sau Dunărea, oferă spații extinse și hrană din abundență, permițând acestor specii să crească la dimensiuni colosale. De asemenea, adaptabilitatea genetică joacă un rol esențial, permițând unor specii să supraviețuiască și să prospere de-a lungul mileniilor.