Peștii de apă dulce alcătuiesc o faună de sute de specii din care se remarcă cele din ordinul Cypriniformes (a crapilor) și Salmoniformes (a somnilor) deoarece sunt în număr mai mare. Exemple de pești de apă duce sunt: anghila, sturionul, crapul , somnul, știuca, plătica, acul de mare, etc. Dintre numeroasele specii de pești de apă dulce, unele pot atinge dimensiuni gigantice.

Vezi care sunt cei mai mari pești de apă dulce din lume:

Pangasianodon gigas
Pangasianodon gigas

Somnul uriaș de Mekong trăiește în bazinul râului Mekong din Asia de Sud-Est și este un pește rar și foarte mare. În cazuri excepționale poate ajunge la lungimea corpului de 3 m și greutatea de cel mult 300 kg. Este considerat o specie în pericol de dispariție. Are denumirea științifică Pangasianodon gigas.

Silurus glanis
Silurus glanis

Somnul european este un pește de apă dulce care înoată în apele din Europa dar și din Asia de Vest. Are capacitatea de a rezista destul de bine la factorii poluanți și nu este o specie în pericol de dispariție. Unele exemplare pot avea lungimea corpului de cel mult 5 m și greutatea de până la 300 kg. Somnul european are denumirea științifică Silurus glanis.

Himantura chaophraya
Himantura chaophraya

Pisica uriașă de apă dulce își are arealul în râul Mekong din sud-estul Asiei. Are denumirea științifică Himantura chaophraya și poate fi considerată unul din cei mai mari pești din lume. Poate avea lungimea corpului de 4-5 m și greutatea de cel mult 600 kg.

Citește și:  Lisita (Fulica atra), o pasăre migratoare care apare și în țara noastră
Catlocarpio siamensis
Catlocarpio siamensis

Crapul siamez este o altă specie de pește gigant din râul Mekong al Asiei de Sud-Est. Are lungimea corpului de cel mult 3 m și poate cântări până la 300 kg. Are denumirea științifică Catlocarpio siamensis.

Arapaima gigas
Arapaima gigas

Arapaiama este un pește răspândit în apele fluviului Amazon al Americii de Sud. Are denumirea științifică Arapaima gigas și poate avea lungimea corpului de cel mult 4,5 m, iar greutatea corporală de aproximativ 200 kg.

Lates niloticus
Lates niloticus

Bibanul de Nil este o specie din fluvial Nil al Africii. Are denumirea științifică Lates niloticus. În cazuri excepționale poate atinge lungimea corpului de 2 m și greutatea de cel mult 200 kg.

Hucho taimen
Hucho taimen

Lostrița Hucho este un pește care poate avea lungimea corpului de 2 m și cântări și 100 kg. Astfel de dimensiuni poate avea subspecia de lostriță Hucho taimen care este numită lostrița siberiană. La noi în țară este cunoscută lostrița Hucho hucho, iar lungimea ei poate fi de aproximativ 1 m, iar greutatea corporală de cel mult 12-15 kg.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.