De multe ori, lucrurile cele mai simple și importante de știut ne scapă, chiar dacă „în tinereţe” le-am învăţat. Din acest motiv, le-am adunat aici pentru a le reîmprospăta în memoria noastră.

Vă amintiţi care este cel mai lung fluviu din lume?

Fluviul Nil
Fluviul Nil

Mississippi, Yangtze, Amazon sau Nil? Nilul este. Acest fluviu izvorăște din munții vulcanici Viruna, din podișul Rwanda, Africa. Este cel mai lung fluviu din lume, cu o lungime de 6671 km; se varsă în Marea Mediterană. Ca lungime este urmat de Amazon (America de Sud), Yangtze (Asia) și Missisippi (America de Nord).

Dar din Europa vă amintiţi care este cel mai lung fluviu?

Fluviul Volga
Fluviul Volga

În Europa, cel mai mare fluviu este Volga, urmat de Dunăre, Ural și Nipru. Volga are o lungime de 3530 km, fiind primul fluviu din Europa și al XIX-lea ca lungime din lume. Se varsă în Marea Caspică și izvorăște din Podișul Valdai, aflat în sud-vestul Moscovei.

Care este cel mai înalt vârf de munte din lume?

Everest
Everest

Dacă în România, Vf. Moldoveanu din Munții Făgărașului are 2.544, munții Asiei cu Himalaya și Karakorum depășesc această altitudine relaxat. Cel mai înalt vârf de munte din lume este Everestul din munții Himalaya, cu o înălțime de 8.848 metri, urmat de Vf. K2 cunoscut și sub numele de Muntele Sălbatic, cu 8.611 metri. Everestul este numit de tibetani „Zeița mamă a universului”, iar de nepalezi „Zeița cerului”. Vârful Everest se află la granița dintre Nepal și Tibet, în Asia Centrală.

Care este vârful cel mai înalt din Europa?

vârful Elbrus
vârful Elbrus

În Europa, pe primul loc se află vârful Elbrus, cu o altitudine de 5.642 metri, din Munții Caucaz, Rusia. Rusia fiind un continent care face parte atât din Europa cât și Asia, Vârful Elbrus, urmat îndeaproape de Dykh-Tau cu 5.204 metri, sunt ușor contestați ca ocupanți ai poziției de înaintași ai listei actuale. Ei sunt urmați de cunoscutul vârf Mont Blanc, numit și „Doamna Albă”, din lanțul alpin, la granița dintre Franța și Italia (Europa de Vest). Vârful Mont Blanc are o altitudine de 4.810 metri.

Care este cel mai adânc lac din lume?

Lacul Baikal
Lacul Baikal

Lacul Baikal este cel mai adânc lac din lume: 1.637 metri. Se află în Siberia, Rusia. Pe locul doi se află lacul din Africa Centrală, cu o adâncime de 1470 metri: Tanganyika. În Europa, poziția numărul unu o ocupă lacul Hornindalsvatnet, cu doar 614 metri adâncime. Mai exact, se află în Europa de Nord, în Norvegia.

Citește și:  Filzmoos, poveste austriacă (II)

Dar care este cel mai întins lac din lume?

Marea Caspică
Marea Caspică

Deși are numele de mare, datorită romanilor care au găsit apa lui sărată, este împrejmuit, închis de uscat, cu o suprafață de 371.000 km pătrați; Marea Caspică este cel mai mare lac din lume, aflat la granița dintre Europa și Asia. Este urmat de lacul Superior, dintre Canada și State, cu o suprafață de 82.414 km pătrați. În Europa cel mai larg lac este Lacul Ladoga, din Rusia cu o suprafață de 17.700 km pătrați.

Care este cel mai mare ocean din lume?

Cel mai mare ocean de pe glob este fără îndoială Oceanul Pacific, iar la capătul opus se află Oceanul Arctic, cel mai mic ocean de pe glob.

Care este cea mai întinsă mare din lume?

Marea Philippine
Marea Philippine

Conectate cu unul din cele 5 oceane ale Terrei, motiv pentru care se creează o confuzie între mare și ocean, cea mai mare mare din lume este Marea Philippine, o mare marginală conectată cu nordul Oceanului Pacific. Ocupă o suprafață de 5.177.562 km pătrați. Cu o suprafață de 4,791,000 km² urmează Marea Coralilor, cu ieșire în sudul Oceanului Pacific, aflată în nord estul Australiei.

Care este cea mai mare insulă din lume?

Groelanda
Groelanda

Groenlanda, urmată de insula New Guineea, sunt cele mai mari insule, prima având o suprafață de 839,999 km pătrați, iar cea de a doua 309.000 km pătrați.

Dar care sunt cele mai mari animale?

blue whale
balena albastra

În sfera animalelor avem multe specii. Cu toate acestea, balena albastră este cel mai mare animal marin, pe uscat impunându-se elefantul african cu aproximativ 3 mii de kg. Cu numele științific de Balaenoptera musculus, balena albastră adult cântărește 190 tone. Din rândul reptilelor se impune crocodilul „Crocodylus porosus”, cu 2.000 de kg.

În ceea ce privește înălțimea, girafele sunt cele mai înalte animale.

Acestea sunt câteva din multele cunoștințe pe care este bine să le avem la îndemână în orice situație.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.