Putine povesti au miscat lumea intr-atat cum a facut-o cea a Annei Frank. Memoriile sale se numara si in prezent printre cele mai cumparate si citite carti din lume, fiind pe locul 19 in topul cartilor secolului trecut. Puternica, dar si sensibila si plina de speranta, cartea tinerei inghitite de Auschwitz este una care nu are cum sa nu marcheze cititorul. Si daca este ceva ce ar putea avea un impact si mai puternic decat cartea, nu poate fi vorba decat de casa Annei Frank din Amsterdam.

Casa Annei Frank din Amsterdam1

Anne Frank ar fi putut avea un viitor luminos: era spirituala, inteligenta si talentata. Din pacate s-a nascut intr-o perioada nefasta, intr-o familie de evrei din Germania. Cum situatia devenea tot mai cruda fata de evrei, parintii lui Anne s-au mutat in Olanda, unde au gasit un mediu mai prietenos, unde au inflorit o vreme. Din pacate, nazismul si cuceririle sale s-au intins pana in Olanda, iar evreii au inceput sa fie stransi si trimisi in lagarele de concentrare. Insa olandezii nu erau la fel de incantati de idee, o familie adapostindu-I pe tot membrii familiei Frank intr-o anexa secreta a casei lor. Aceasta anexa poate fi vazuta si astazi ca parte a casei lui Anne Frank, reprezentand cel mai emotionant moment al vizitei.

Anne Frank a intrat in anexa casei familiei olandeze la varsta de 13 ani, fiind inca un copil. Urmatorii aproape 2 ani si-i va petrece iesind rar din aceasta camera, prea mica pentru cei 8 oameni adapostiti in ea, ducand o viata pe care nimeni nu ar invidia-o. Stand in liniste, mancand putin si temandu-se constant, adolescenta in devenire si-a dedicat timpul scriind in jurnalul ei. Acesta este foarte complex, incluzand atat sentimentele si parerile ei, dar si povesti scurte sau citatele preferate din carti.

Casa Annei Frank din Amsterdam11

Se poate astfel observa pe parcursul cartii evolutia de la copil la adolescent a Annei, dar contextul in care are loc acesta dezvolatare este unul cat se poate de dureros si sumbru: teama constanta de a fi denuntata si trimisa la moartea sigura. Desi povestea lui Anne nu este singulara, descoperirea jurnalului sau mai tarziu este ceea ce a facut ca imaginea sa sa fie individualizata in mijlocul unei tragedii de proportii de neimaginat inainte. Si tocmai de aceea zeci de mii de oameni vin in fiecare an sa viziteze casa Annei Frank din Amsterdam.

Situata intr-un centru cultural, artistic, economic, dar si al distractiei europene, muzeul dedicat lui Anne Frank reprezinta totusi un punct cheie al turismului, tocmai prin mesajul pe care il trasmite. Anne Frank a devenit un adevarat simbol al distrugerilor pe care le cauzeaza extremismul de orice fel. Situat intr-una din numeroasele cladiri de epoca din capitala olandeza, muzeul este usor de identificat prin coada imensa de turisti care asteapta afara, un million de oameni venind aici in fiecare an. Muzeul este mic, motiv pentru care nu exista ghizi, desi se pot cumpara brosuri sau DVD-uri.

Citește și:  Gradinile Botanice Tucson: Obiective turistice SUA - Tucson

Casa Annei Frank din Amsterdam11

In anexa in care membrii familiei Frank au trait ascunsi nu se mai gaseste mobila originala, fiind luata in timpul razboiului. In schimb, originalul jurnalului lui Anne poate fi vazut aici. Nu se pot face fotografii intrucat pentru multi oameni, turul casei lui Anne Frank din Amsterdam este o experienta foarte puternica din punct de vedere emotional, asa ca nu trebuie deranjata sub nicio forma. Este foarte greu de conceput ca 8 oameni au stat adapostiti intr-o camaruta cu teama mortii mereu in minte, fapt pentru care vizitarea muzeului nu va fi in mod clar uitata, dovada fiind si mesajele lasate in cartea oferita oaspetilor pentru a nota impresii. Ce uimeste este insa faptul ca Anne a reusit totusi sa isi pastreze un optimism specific varstei, dorind sa iasa din intunericul din jur si sa isi reia viata.

Din pacate insa, intreaga familie a fost denuntata de cineva si arestata de nazisti. Nici in prezent nu se stie cine anume a fost responsabil pentru tragedie. Membrii familiei au fost secerati rand pe rand de camerele de gazare, epuizare si foame, singurul supravietuitor fiind Otto Frank. Pana la moartea sa, a fost un avid luptator impotriva violentei de orice fel, fiind un activist foarte important la nivel mondial. Tot el a fost cel care si-a lasat o puternica amprenta asupra casei lui Anne Frank, fiind si cel care i-a publicat jurnalul, luptand cu acuzatiile rautacioase ce pretindeau ca ar fi un fals. Desi intr-adevar unele marturii false au fost publicate pentru faima, jurnalul lui Anne este prea sensibil, prea perfect in imperfectiunea sa pentru a fi asamblat de altcineva. In plus, el a ramas si incomplet, arestarea oprindu-i initiativa de a-si transforma scrierile intr-un roman.

Casa Annei Frank din Amsterdam1111

Insa, in ciuda acestui fapt, mostenirea lui Anne a fost mai puternica decat orice marturie de proces sau articol de ziar, fiind reala, trista si in acelasi timp oferind speranta generatiilor viitoare ca atata timp cat oameni ca ea vor exista, exista sperante si pentru umanitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.