Casa Orășenească de cultură, de 380 de locuri, este în curs de reabilitare, având amenajată și o galerie de artă. Ea organizează anual acțiuni de comemorare și aniversare a oamenilor de cultură și nu numai, locali, naționali și mondiali editează cărți, broșuri, pliante, caiete program ș.a., prezintă serii de poezie, proză, lansări de carte, întâlniri cu oameni de seamă din diferite domenii de activitate.

vedere-catre-casa-de-cultura-din-seini-judetul-maramures.jpg

Urmărește și sprijină activitatea și performanțele membrilor comunității, realizând o permanentă evidențiere a acestora prin media sau festivități de premiere. În anul 1998, a inițiat „Zilele Orașului Seini”. Din anul 2001, s-au alăturat la această manifestare Primăria Orașului Seini și Consiliul Local, alocând un buget alături de cel al sponsorilor care a putut permite ca în fiecare an seinenii să fie gazdele unor evenimente culturale și artistice de excepție.

În expozițiile de pictură, olărit, design vestimentar, icoane pe sticlă, au fost promovați artiștii de origine seineană cum ar fi Dan Vezentan, Bianca Tamaian, Iosif Grabovski, Raluca Mociran, Gheorghe Rusu, Pakey Gyerko Maria alături de pictorii sătmăreni din Asociația Plasticienilor, Nicolae Pop și Maria Maris Dărăban ș.a.

Citește și:  Palatul de vară Brukenthal de la Avrig: Obiective turistice Sibiu

Scriitoarea Elisabeta Kirchmajer Donca, „Cetățean de onoare al orașului Seini” a lansat la mai multe ediții, chiar și în premieră națională volume de poezie, proză sau traduceri din literatura franceză.

casa-de-cultura-din-seini-judetul-maramures.jpg

Dată în folosință din anul 1974, casa de cultură a beneficiat de o zugrăvire exterioară parțială doar în 1997. În anul următor, au fost executate lucrări de hidroizolație pe toată suprafața planșeului. Interioarele au fost reabilitate, inclusiv iluminatul scenei din resurse extrabugetare în anii următori, menținându-se relativ bine, dar depășite pe parcurs de tehnicile și materialele noi de construcție.

Căutarea soluțiilor de reabilitare din ultimii ani au oprit orice investitie, clădirea căpătând un aspect mohorât, după afirmațiile directorului Casei de Cultură Seini. Astfel, activitățile culturale au fost organizate în alte spații.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.