Liderul Partidului Comunist Chinez, intre anii 1945 si 1976 — anul in care s-a si stins din viata — si primul presedinte al Republicii Populare Chineze, infiintata in anul 1976, Mao Zedong este o personalitate controversata si deopotriva cunoscuta, care nu ramane doar in istoria tarii sale, ci si in istoria lumii, nu de putine ori acesta fiind catalogat drept unul dintre cei mai buni conducatori din cati au existat vreodata. La circa 130 kilometri sud-vest de Changsha, capitala provinciei, Mao Zedong avea sa se nasca, la 26 decembrie 1893, intr-o casa modesta aflata in satul Shaoshan.

Casa familiei lui Mao Zedong1

Parintii lui erau tarani; de pilda, tatal sau era descris ca fiind un om muncitor si cu capul pe umeri, disciplinat si un adevarat cap de familie, de cele mai multe ori, localnicii asemanandu-l pe Mao Zedong cu tatal sau, mai ales ca, dupa ce si-a indeplinit serviciul militar, a reusit sa achite datoriile familiei, cumparand niste pamant. A inceput sa creasca porci si cultiva orez de buna calitate, orez pe care il vindea. Intr-un final, a devenit unul dintre cei mai bogati oameni din sat, Mao fiind capabil, spre deosebire de altii, sa citeasca si sa iti tina evidenta economica de unul singur.

Casa lui Mao Zedong nu era chiar modesta, familia sa locuind in sase camere ce se afla intr-o aripa a unei mari proprietati, protejata de stuf, cu podele si pereti din caramizi arse galbene. In pofida faptului ca Mao s-a nascut in satucul Shaoshan, mare parte din anii copilariei i-a petrecut in localitatea mamei sale. Abia dupa varsta de 8 ani, acesta avea sa reintoarca in satul in care se nascuse, fiind nevoit sa isi inceapa educatia. Cel care urma sa devina conducatorul unei intregi natiuni a fost educat in casa unui tutore, in studiile sale fiind inclusi si clasicii confucianisti.

Casa familiei lui Mao Zedong11

Insa detaliile din copilaria acestuia sunt mult mai graitoare, de pilda, ca explicatiile gasite de-a lungul timpul pentru masurile sale care au avut consecinte de neimaginat. Mao Zedong a fost o fire conflictuala, nu de putine ori, acesta certandu-se cu profesorii si colegii; ba, mai mult decat atat, a fost elev la patru scoli, pana cand tatal sau a decis sa nu mai plateasca pentru educatia lui, motiv pentru care Zedong s-a vazut nevoit sa inceapa sa munceasca. La varsta de 14 ani, s-a casatorit cu o femeie pe nume Luo, iar cand aceasta a incetat din viata, in anul 1910, a cerut sa paraseasca Shaoshan.

A decis sa frecventeze cursurile unei scoli din apropierea casei rudei din partea mamei sale, ca mai apoi, sa se stabileasca in capitala provinciei, insa nu definitiv, loc in care si-a si inceput cariera politica. In prezent, casa familiei lui Mao Zedong este un obiectiv turistic popular, satucul aflandu-se printre destinatiile preferate de turistii care sunt fascinati de viata acestui mare dar controversat lider politic.

Casa familiei lui Mao Zedong111

In acele vremuri, satul Shaoshan era izolat, insa in zilele noastre, este lefar de Changsha, capitala provinciei, prin cai ferate si autobuze, prin urmare nu este foarte dificil de ajuns aici. Mai mult, casa familiei lui Mao Zedong, in prezent muzeu, adaposteste o sala speciala unde stau obiecte care poarta amintirea vietii si activitatii revolutionare ale primului presedinte al Republicii Populare Chineze. Locuinta copilariei sale este cuibarita intre dealurile cu paduri dese, in care, odinioara, se ascundeau leoparzii si tigrii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.