Casa Ion Carabătescu, situată în centrul orașului Târgu-Jiu, este o clădire emblematică pentru patrimoniul cultural al județului Gorj. Această reședință istorică, ce datează de la începutul secolului XX, a fost martora multor evenimente istorice și a servit ca locuință pentru Ion Carabătescu, un important avocat și politician local.

casa-ion-carabatescu-din-targu-jiu-judetul-gorj-monument-istoric.jpg

Construită în anul 1910, Casa Ion Carabătescu este un exemplu remarcabil de arhitectură neoromânească. Fațada bogat decorată și grădina generoasă reflectă influențele vremii și gusturile sofisticate ale epocii. Aici, fiecare detaliu arhitectural vorbește despre rafinamentul și statutul social al fostului proprietar.

casa-ion-carabatescu-din-targu-jiu-judetul-gorj-azi-sediul-bnr-gorj.jpg

De-a lungul anilor, casa a găzduit numeroase întâlniri politice și evenimente culturale, consolidându-și astfel rolul de centru cultural în comunitatea locală. Este recunoscută nu doar pentru arhitectura sa, ci și pentru contribuția la viața politică și socială a regiunii.

intrarea-in-casa-ion-carabatescu-din-targu-jiu-judetul-gorj.jpg

Ion Carabătescu, proprietarul casei, a fost o figură influentă în timpul vieții sale. El a avut un rol activ în dezvoltarea orașului Târgu-Jiu și în promovarea intereselor Gorjului în contextul mai larg al României interbelice.

Citește și:  Biserica Sf. Nicolae din Bucecea : Obiective turistice Botoşani

casa-ion-carabatescu-din-targu-jiu-judetul-gorj.jpg

Casa a fost restaurată în anii ’90 pentru a-și păstra structura și detaliile originale, astfel încât vizitatorii să poată aprecia cât mai fidel stilul și epoca din care datează. Astăzi, este deschisă publicului, oferind tururi ghidate care ilustrează atât istoria casei, cât și pe cea a zonei.

poza-cu-casa-ion-carabatescu-din-targu-jiu-judetul-gorj.jpg

Una dintre curiozitățile casei este biblioteca impresionantă, care conține ediții rare și manuscrise valoroase ale epocii, multe dintre acestea legate de istoria României și a Europei de Est. Biblioteca este un punct de atracție major pentru iubitorii de istorie și literatură.

usa-din-lemn-si-sticla-casa-ion-carabatescu-din-targu-jiu-judetul-gorj.jpg
acoperisul-de-la-casa-ion-carabatescu-din-targu-jiu-judetul-gorj.jpg
prim-plan-cu-casa-ion-carabatescu-din-targu-jiu-judetul-gorj.jpg
detalii-de-pe-casa-ion-carabatescu-din-targu-jiu-judetul-gorj.jpg
usa-sculptata-in-lemn-casa-ion-carabatescu-din-targu-jiu-judetul-gorj.jpg
detalii-de-pe-usa-de-la-casa-ion-carabatescu-din-targu-jiu-judetul-gorj.jpg

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.