Casa Lendvay Marton se află în centrul istoric al oraşului Baia Mare, în Piaţa Millenium (fosta Piaţa Libertăţii), la numărul 15. Este una dintre cele mai reprezentative edificii din acest oraş maramureşean, însă puţini ştiu cât de importantă este ea.

Lendvay Marton a fost un actor maghiar foarte cunoscut, considerat fondatorul teatrului modern în Ungaria. Deşi s-a născut în Baia Mare, în anul 1807, a cunoscut succesul mai degrabă peste graniţă, în Ungaria. A fost unul dintre cei mai mari actori ai Teatrului Naţional din Budapesta, iar viaţa sa intimă a fost şi ea la fel de cunoscută ca şi cariera artistică. Cea mai faimoasă relaţie a sa a fost cu actriţa Roza Laborfalvi, iar căsătoria lor a fost subiect de scandal chiar între prietenii actorului, pentru că aceasta avea o fiică nelegitimă. Actorul a murit în Budapesta, în anul 1858, rămânând în istoria maghiară ca un mare actor.

Casa Lendvay Marton este la fel de impunătoare ca atunci când a fost construită, iar faptul că este amplasată într-un loc aglomerat o face să iasă şi mai bine în evidenţă. De-a lungul timpului, clădirea a fost modificată de mai multe ori. Casa este dispusă pe trei nivele, iar ce este cel mai interesant e faptul că cele mai multe încăperi au tavanele bolțite. De altfel, este un edificiu unic tocmai din această privinţă – nu mai există o clădire atât de veche în care să se fi păstrat plafoanele bolțite. Mai mult, una dintre camere are o terasă cu glasvand.

Citește și:  Sala sporturilor din Zalau : Obiective turistice Sălaj

casa-lendvay-marton.jpg

Deşi Marton a fost mai bine apreciat în Ungaria, nu a uitat orașul Baia Mare: frontispiciul Casei Lendvay Marton poartă o placă de marmură pe care scrie, cu litere ale limbii maghiare, “Vesteşte tu, placă de marmură, măreţia respectului faţă de marele nostru actor, Lendvay. Născut aici în 1807, noiembrie 11”. În perioada regimului comunist, parterul clădirii a fost amenajat în scopuri comerciale – printre magazinele care au funcţionat aici s-a numărat şi unul de încălţăminte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.