Casa lui Paul Kruger, aflata in Pretoria din Africa de Sud, a servit drept resedinta a presedintelui Transvaalului, omul de stat sud-african (1825-1904), Paul Kruger, locuind aici incepand cu anul 1884. Transvaalul, una dintre cele doua republici independente, cealalta fiind Statul Liber Orania, a fost infiintata de emigrantii buri care proveneau din Colonia Capului, care, la randul sau, fusese fondata de Compania Olandeza a Indiilor de Est, in anul 1652, dupa cum bine stime. Kruger a devenit cunoscut in anii 1880 si 1881, cand a fost unul dintre comandantii burilor din Transvaal care au dus o lupta acerba impotriva britanicilor care voiau sa inabuse orice revolta ce ar fi avut ca rezultat final obtinerea independentei.

Mai tarziu, in anul 1883, Paul Kruger avea sa fie numit presedinte al tarii. Noul om de stat s-a opus, in primul rand, intemeierii unei Africi de Sud unite, care avea sa fie, desigur, sub ocupatia britanica. Dar situatia politica i-a demonstrat lui Kruger ca mare parte din convingerile sale, oricat de corecte ar fi fost, nu pot fi respectate, deoarece intentiile britanicilor si, mai ales, puterea lor sunt mult mai puternice. Astfel, in anul 1899, a izbucnit razboiul, un an mai tarziu, si anume in 1900, britanicii reusind sa ocupe Pretoria. Paul Kruger a fost obligat sa fuga in Olanda, intr-un final, stabilindu-se in Elvetia, de altminteri, tara in care a murit in anul 1904. In sfarsit, la ridicarea casei lui Paul Kruger nu s-a folosit apa in amestecul cimentului de o calitate indoielnica, ci lapte, cu atat mai mult cu cat, pentru „unchiul Paul”, cum era poreclit, nimic nu se compara cu laptele si mierea.

Ba, mai mult decat atat, in casa fostului sef de stat a fost una dintre primele locuinte din Pretoria in care s-a introdus electricitatea. S-a cautat restaurarea cat mai fidela a casei sale, dorindu-se crearea aceluiasi aer ca atunci cand Paul Kruger si sotia sa, Gezina, locuiau acolo. In locuinta acestora, in prezent muzeu, se afla si cateva obiecte extrem de importante pentru acei ani, printre care o orga de camera, adica un armoniu, un numar impresionant de scuipatoare pentru tutunul mestecat, precum si unul dintre primele telefoane din Pretoria, instalat in casa lui Paul Kruger in anul 1891.

In locuinta presedintelui Transvaalului au trecut multe personalitati, printre care Mark Twain si Barney Barnato, magnatul diamantelor, cel care, de altfel, i-a si daruit omului de stat sud-african si leii de pe veranda. In fata casei, viztatorii vor putea vedea drapelul care, atunci cand familia Kruger locuia aici, era ridicat in fiecare dimineata, la ora sase, si coborat tocmai in momentul in care soarele apunea. In aceeasi zona in care se afla locuinta familiei Kruger, mai cu seama vizavi, vizitatorii mai pot vedea si biserica olandeza unde Paul Kruger si sotia sa, Gezina, participau la slujbe si alte ceremonii importante.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ