Castelul Kaiserburg, simbol al orasului, dainuie peste Nurnberg din Germania de secole bune. Aceasta constructie este cu atat mai interesanta din punct de vedere istoric, cu cat si obiceiurile imparatilor, de a ridica un castel in jurul caruia un oras urma sa se dezvolte, erau des intalnite. Nurnberg, fondat in secolul al XI-lea, este unul dintre orasele germane importante, indeosebi datorita faptului ca, nu de putine ori, a fost asociat cu Sfantul Imperiu Roman si cu Renasterea artistica din nordul Europei. Acest oras a fost rezidenta Imparatului Kaiser, ca mai tarziu, respectiv in anul 1332, asezarea sa devina un centru comercial de mare importanta. Si nu e de mirare, mai ales ca, in Evul Mediu, orasul era considerat capitala neoficiala a imperiului.

Castelul Kaiserburg1

Plus, Nurnberg se afla la poalele Castelului Imperial (Kaiserburg), o constructie ce avea sa fie folosita periodic de toti imparatii romano-germani intre anii 1050 si 1571. De fapt, in jurul acestui complex, ce dateaza de la inceputul secolului al XI-lea, s-au petrecut cele mai importante evenimente ale Evului Mediu din Nurnberg. Complexul este, in fond, format din trei cladiri – Kaiserburg, Burggrafenburg (Castelul Contelui) si Stadtburg (Castelul Orasului), cea mai impozanta constructie ramanand, fara doar si poate, Castelul Kaiserbug sau Castelul Imperial.

Si, de pilda, Stadtburg apartinea oficial Nurnbergului, dar era intretinut exclusiv de cetateni pentru a fi dat in folosinta imparatului, de vreme ce Burggafenburg, azi ruinat complet, s-a aflat in posesia nobililor locali din familia Hohenzollern, din anul 1192 pana undeva pe la mijlocul secolului al XV-lea, cand a fost distrus de un incendiu devastator. Ulterior, dupa ce acest incendiu a distrus constructia, stapanii au decis, in cele din urma, sa paraseasca orasul.

Castelul Kaiserburg11

In sfarsit, lucrarile de constructie ale Castelului Kaiserburg din Nurnber au fost incepute de imparatul Conrad al III-lea, in a doua jumatate a secolului al XI-lea, mai precis in ultimii ani. Mai tarziu, succesorul lui, legendarul Frederic I Barbarossa, cel care a si construit impresionanta Doppelkapelle (Capela Dubla), avea sa dea ordin pentru inceperea lucrarilor de extindere la castel.

Din nefericire, avand in vedere ca puterea imparatilor statea deja sub semnul unui declin dramatic, atunci cand Reforma a divizat Imperiul, Castelul Kaiserburg a intrat intr-un con de umbra, fapt care i-a incetinit evolutia din punct de vedere arhitectural. Acelasi fenomen s-a intamplat si in cazul orasului Nurneberg, care s-a rupt de mostenirea sa seculara catolica, imbratisand, ca un raspuns la vremurile noi ce se abatusera peste asezare, protestantismul. Mai mult decat atat, evenimentele nefericite pentru Nurnberg nu s-au oprit aici: razboiul de 30 de ani i-a redus si mai mult semnificatia pe care o avea pana la acel moment, insa, mai apoi, respectiv in anul 1806, orasul avea sa intre in Regatul Bavariei, devenind astfel un loc “unde nu se intampla nimic”.

Castelul Kaiserburg111

Ca majoritatea constructiilor de acest fel de Europa, si Castelul Kaiserburg a fost a suferit avarii in al Doilea Razboi Mondial, insa autoritatile au hotarat restaurarea impozantului edificiu undeva prin anii 1950, desi capela si cateva turnuri importante au supravietuit bombardamentelor. Toate acestea ilustreaza frumusetea arhitecturala a acelor vremuri, precum si gloria imperiala de care, odinioara, orasul Nurnberg se bucura.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.