Una dintre creaturile preistorice, care fac parte din categoria mamiferelor si ne fascineaza este mamiferul Castorocauda, ale carui fosile au fost descoperite in anul 2006 de catre paleontologul Qiang Li, in China. Lungimea acestui animal era mica, de aproximativ 50 de centimetri si cantarea in jur de 800 de grame.

Fiind un animal acvatic, traia in zonele acvatice si de mal, din Jurasicul mediu, in urma cu aproximativ 154 de milioane de ani. Totodata, acest animal este singurul mamifer patruped care a trait o mare parte a exisentei in apa.

Caracteristicile fizice ale lui Castorocauda și adaptările acvatice

O caracteristica aparte a mamiferului preistoric Castorocauda consta in coada solzoasa si latita, utilizata pe post de padela si de carma. Aceasta coada adaptata inotului era asemanatoare cu cea a biberului, mamifer rozator semiacvatic, deoarece si acesta are o coada solzoasa si lata, cu toate ca nu exista intre aceste doua animale o legatura.

Membrele erau adaptate sapatului, cele anterioare erau robuste si se folosea de acestea pentru a sapa in nisip, atunci cand trebuiau sa se apere in fata pradatorilor, daca se aflau pe uscat. Membrele posterioare erau prevazute cu membrane interdigitale, sugerand ca era un animal acvatic.

Dentitia mamiferului preistoric Castorocauda indica faptul ca era un animal carnivor, care se hranea cu pesti. In calitate de cel mai timpuriu mamifer acvatic, avea pielea cu blana, paleontologii descoperind in fosilele acestui mamifer cea mai veche blana fosilizata, care a fost vreodata gasita.

 

Descoperirea acestor fosile, in anul 2006, a fost foarte importanta pentru cercetatori, care au fost fascinati de aceasta creatura. Acest animal nu este stramosul direct al mamiferelor si nu a lasat mostenitori. Din punctul de vedere al paleontologilor, acesta este o combinatie intre vidra, ornitorinc si biber.

Importanța blănii fosilizate descoperite la Castorocauda

Unul dintre cele mai remarcabile aspecte ale descoperirii lui Castorocauda este blana fosilizată, una dintre cele mai vechi descoperiri de acest fel pentru un mamifer preistoric. Blana acestuia arată o adaptare unică la mediul rece al apelor și îi oferea protecție termică. Paleontologii au identificat pe fosila sa o dublă structură de blană, cu puf dens la bază și fire lungi la suprafață, structură similară blănii vidrelor din zilele noastre.

Această combinație de blană dublă sugerează că Castorocauda era capabil să își mențină temperatura corpului constantă, un aspect esențial pentru mamiferele care trăiesc în medii acvatice. Descoperirea acestei blăni fosilizate este un indiciu important asupra evoluției pielii mamiferelor și a adaptării lor la medii diverse, oferind o privire valoroasă asupra mamiferelor de acum 154 milioane de ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.