Catacombele Kom Ash Shuqqafa din Alexandria, Egipt, reprezinta un labirint pe multe niveluri, in care se afla zeci de camere decorate cu piloni sculptati, statui si alte simboluri religioase, nise funerare si sarcofage. Numele arab “Kom Ash Shuqqafa” provine din cuvintele antice din limba greaca “Lofus Kiramaikos”, care inseamna “movila de cioburi”. Catacombele Kom Ash Shuqqafa din Alexandria, Egipt, se afla la sud-vest de pilonul lui Pompei. In timpurile medievale, aceste catacombe erau considerate drept una din cele 7 minuni ale lumii. Catacombele din Alexandria sunt diferite de alte catacombe, din Paris si Lima, Peru, de exemplu, intrucat aici nu se gasesc ramasite umane. Arhitectura greco-romana a catacombelor este foarte complicata, iar strutura putului central este ingenioasa, intrucat permite patrunderea luminii in interior. De-a lungul anilor apele subterane au patruns inauntru, astazi fiind necesar ca vizitatorii sa mearga pe scanduri, pe alocuri, pentru a evita sa calce prin apa. Este usor de imaginat de ce atat de multe structuri din Alexandria antica s-au dezintegrat in Marea Mediterana.

In aceste catacombe se impletesc detalii romane, egiptene si grecesti, datorita perioadei in care au fost construite. Unele statui sunt create in stil egiptean, hainele lor si coafurile fiind romane, de exemplu. In timpul dinastiei Imparatilor Nerva-Antonine, corpurile mortilor erau transportate pe o scara circulara, catre mormintele sapate in stratul solid de roca. Conform traditiei, in catacombe se afla o camera funerara care era folosita pentru ingroparea oamenilor si animalelor, omorati la ordinul Imparatului Caracalla, aceasta camera fiind numita Sala lui Caracalla. In aceasta sala se poate vedea o pictura in care este reprezentata mumificarea lui Osiris si rapirea Persefonei de catre Hades, o impletire a miturilor funerare grecesti si egiptene. In catacombe exista o scara care duce la 20 de metri sub pamant, iar dedesubt se afla inca un nivel care este inchis publicului.

Catacombele Kom Ash Shuqqafa din Alexandria, Egipt, au supravietuit turbulentelor istorice din acea vreme, datorita locatiei lor avantajoase. Acestea dateaza din secolul 1 d.Hr., si au fost folosite pana in secolul 4 d.Hr. Conform credintei populare, pe 28 septembrie 1900, o caruta trasa de un magar a cazut intr-un put, care a condus la descoperirea catacombelor. In realitate, un barbat din Alexandria, pe nume Said Ali Jibarah, sapa dupa piatra cand a dat din greseala peste unul din mormintele subterane. Se crede ca initial catacombele Kom Ash Shuqqafa din Alexandria, Egipt, au fost folosite drept cavou de o familie instarita, inainte de a fi transformate in cimitir public. Catacombele sunt alcatuite din 3 niveluri.

Citește și:  Statul Myanmar : Obiective turistice Myanmar - Naypyidaw

Primul nivel consta intr-un antreu cu o nisa dubla, o rotonda si o masa mare cu scaune in jurul ei. Deasemenea aici se afla o platforma pentru ritualurile funerare, pastrata in stare buna. Al doilea nivel reprezenta mormantul principal inconjurat de coridoare, si in care se aflau statui magnifice, decoratiuni peste tot, imagini sculptate si tot ce era necesar pentru o sala funerara. Usa prin care se patrunde in camera interioara este flancata de statui care il reprezinta pe Anubis, zeul egiptean al mortilor, imbracat ca un legionar roman si cu o coada de sarpe, care era o caracteristica a zeului grec Agathos Daimon. Al treilea nivel este scufundat in apele subterane, si este de asemenea imbibat cu nisip. In catacombe se mai afla o camera in stil roman, in care rudele celui decedat tineau ospete. Rudele indoliate se intorceau aici dupa 40 de zile pentru un alt ospat, repetand aceste ospete la fiecare aniversare a decesului. Cand aceasta camera a fost excavata, aici s-au gasit tacamuri si recipiente pentru vin.

Numeroasele santuri sapate in roca sunt cunoscute sub numele de “loculi”. In catacombele Kom Ash Shuqqafa din Alexandria, Egipt, se aflau peste 100 de loculi, in care erau pastrate sarcofage. In timp, numarul acestor loculi a crescut, ajungand sa pastreze peste 300 de sicrie. Reprezentand un amestec de culturi si traditii, acest cimitir este unic atat prin design cat si prin decoratiunile sale. Aici pot fi intalnite detalii deosebite legate de perioada Egiptului antic, care nu au mai fost intalnite nicaieri in lume. Catacombele Kom Ash Shuqqafa din Alexandria, Egipt, nu sunt atat de faimoase si de vizibile ca piramidele, insa sunt la fel de grandioase si poate chiar mai uluitoare decat piramidele. In vechime, crestinii din Imperiul Roman, au folosit aceste catacombe pentru a-si ingropa mortii, si pentru a evita astfel profanarea lor de catre regimul tiranic. Membrii cultului faraonic ingropau trupurile mortilor aici, deoarece credeau ca acestia vor invia. Aceste catacombe sunt considerate o adevarata comoara de catre arheologi si iubitorii de istorie, datorita inscriptiilor, gravurilor, statuilor si chiar a sicrielor gasite aici. Intr-un fel, aceste catacombe au reprezentat o evadare pentru cei oprimati si vanati, un mod de a-si pastra ritualurile si mostenirea culturala.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.