Este dificil sa se raspunda, cu exactitate, la intrebarea « Cate limbi se vorbesc in lume? », dar, pornindu-se de la definitia standard – limba este un ansamblu de semne vocale sau/ si grafice, care se constituie intr-un instrument de comunicare, intr-o anume comunitate – se estimeaza ca, la ora actuala, in lume, se vorbesc in jur de 6 912 limbi. Dintre acestea, peste 2 165 se vorbesc pe continentul asiatic (pentru o populatie de aproximativ 4 miliarde de locuitori), 2 015, in Africa (raportate la 981 milioane de locuitori), in jur de 1000 de limbi, pe continentul american (la 922 milioane de locuitori), 255 de limbi in Europa (la o populatie de 740 milioane locuitori). Intr-o astfel de statistica au fot incluse atat limbile vii, cat si cele care sunt pe cale de disparitie (apreciindu-se, de exemplu, ca, la fiecare doua saptamani, mai dispare cate o limba, mai ales dintre cele care nu au beneficiat si de o varianta scrisa).Limbi vorbite in lume

De altfel, in prezent, dintre cele 6 912 limbi, 50% sunt pe cale de disparitie, 90% dintre limbile africane nu au si transcriptie grafica, 96% sunt vorbite de 4% din populatia mondiala, 90% nu sunt prezente pe internet.

Intr-un clasament al celor mai vorbite limbi, in lume, in care au contat doua criterii –  limba materna si a doua limba vorbita – pe primele locuri se situeaza urmatoarele :

  • Chineza mandarin (China, singapore, taiwan) ;
  • Spaniola (S[pania, America Latina) ;
  • Engleza (SUA, Regatul Unit, Australia, Canada, Noua Zeelanda, India, Africa) ;
  • Hindi (India, Pakistan);
  • Franceza (Franta, Canada, Belgia, Luxemburg, Elvetia, Africa, Antile, Asia de Sud- Est) ;
  • Araba (Africa de Nord, Orientul Mijlociu) ;
  • Rusa ((Rusia) ;
  • Portugheza (Brazilia, Portugalia, Angola, Mozambic, Guineea Bissau) ;
  • Bengali (Bangladesh, India) ;
Citește și:  Top 10 cele mai ciudate opere de arta

Intr-o ierarhie in care au fost luate in consideratie mai multe criterii, dintre care a primat cel al importantei limbii respective, ca instrument de comunicare, primele locuri sunt ocupate de limbile : engleza, spaniola, franceza, rusa, araba, chineza, germana, japoneza, portugheza.

In privinta limbilor celor mai utilizate pe internet (dupa criteriul numarului de utilizatori),  pe primele locuri se afla : engleza, chineza, spaniola, japoneza, portugheza, germana, araba, franceza, rusa, coreeana.

Se pare ca, indiferent de criterii, limba internationala cea mai importanta ramane totusi engleza. Un studiu recent efectuat de British Council estimeaza ca, in urmatorul deceniu, peste 2 miliarde de persoane vor vorbi engleza (raman insa mai mult de doua treimi din populatia mondiala care nu vor putea utiliza aceasta limba).

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.