Aflata in piata centrala a orasului, catedrala Comayagua, cu aspectul ei splendid, este un edificiu reprezentativ pentru stilul colonial spaniol din Lumea Noua. Insa acest lacas sfant nu este cunoscut neaparat datorita frumusetii sale arhitectonice, ci mai degraba datorita existentei aici a unui ceas, considerat cel mai vechi din cele doua Americi. Istoria fermecatorului oras Comayagua este la fel de interesanta ca si cea a acestei cladiri. Asezarea a fost fondata de spanioli la 8 decembrie 1537 si, pentru o buna bucata de vreme, incepand cu anul 1540, a fost capitala districtului Noua Spanie. Peste cateva secole, cand Honduras si-a castigat independenta in anul 1838, orasul Comayagua a fost, in acelasi timp cu Tegucigalpa, capitala statului.

Orasul Comayagua a avut acest statut pana in anul 1880, cand orasul Tegucigalpa a devenit singura capitala a statului Honduras. Lucrarile de constructie la frumoasa catedrala Comayagua au fost demarate undeva in anul 1685. Cu toate ca a fost deschisa in mod oficial la 8 decembrie 1711, lucrarile de constructie au fost finalizate peste patru ani, in anul 1715. Initial, lacasul sfant avea 16 altare, dar astazi nu au mai rezistat decat patru. La prima vedere, catedrala impresioneaza prin turnul central, insa majoritatea turistilor care aleg acest oras si viziteaza lacasul sfant stiu ca aici se afla cel mai vechi ceas din cele doua Americi. Despre faimosul ceas, ce poate fi vazut la nivelul al treilea din edificiul religios, se crede ca ar fi fost realizat de artizanii musulmani stabiliti in sudul Spaniei undeva prin jurul anului 1100.

Atmosfera din orasul Comayagua este cu atat mai frumoasa cu cat ceasul catedralei bate la fiecare 15 minute, lasand impresia ca anunta implinirea unui ciclu, trecerea dintr-o lume intr-alta, mai ales ca asezarea pare traversata de mai multe lumi; de fapt, acest oras este fermecator tocmai prin simplitatea sa.

Turistii care vor vizita catedrala Comayagua din Honduras vor constata ca, din cauza eroziunii timpului, cadranul ceasului a fost schimbat. In plus, este important de mentionat ca ceasul a fost dona de regele Filip al III-lea al Spaniei si prima oara a fost instalat in biserica Nostra Senora de la Merced, ridicata intre anii 1550 si 1551. Dupa ce a fost instalat in aceasta biserica, in anul 1636, ceasul a fost mutat in catedrala din orasul Comayagua. Astazi, acest lacas sfant este unul dintre cele mai importante edificii din Honduras, ce reprezinta intocmai cursul arhitectural al colonialismului spaniol. Aceasta mostenire este mult mai pretioasa datorita stravechiului ceas, care a asistat la o mare parte din istoria Spaniei.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ