De-a dreptul impresionanta si cu un stil arhitectonic inconfundabil, Catedrala din Frankfurt pe Main, din Germania este un edificiu gotic, ce dainuie asupra orasului cu acelasi nume de mai bine de cinci secole. Din punct de vedere administrativ, Catedrala  din Frankfurt este doar o biserica parohiala, ori biserica principala, numindu-se Sfantul Bartolomeu. Este cunoscuta indeosebi datorita stralucirii sale roz, ce deja este o trasatura definitorie a edificiului, precum si zidurilor sale de gresie. De fapt, tocmai acestea din urma poarta stralucirea roz despre care vorbim. Totodata, catedrala mai este cunoscuta si datorita dimensiunii impresionante, precum importantei sale, pe care a avut-o de-a lungul anilor, de altminteri, ca si in prezent. Pe locul in care astazi putem vizita catedrala, se afla o biserica, ridicata inca din secolul al IX-lea, daca nu cumva chiar mai din inainte, care a fost rededicata, in anul 1239, Sfantului Bartolomeu, dupa ce Papa a trimis craniul acestui sfant lacas. Inevitabil, decizia Papei a starnit, mai mult sau mai putin, tot felul de controverse, insa acestea nu avea sa opreasca in niciun chip inceperea unui vast plan de reconstructie, ce avea sa dureze peste o suta de ani. Iar daca ne uitam la rezultat, am putea crede ca, in acesti 100 de ani, s-a construit nu o catedrala, un lacas sfant, ci un simbol, ce vegheaza asupra orasului de sute de ani.

In sfarsit, in anul 1415, lucrarile au culminat cu ridicarea marelui turn octogonal, considerat o adevarata capodopera. Interesant este ca marele turn octogonal a fost gandit de cativa arhitecti si zidari experimenti. Astfel, Catedrala Frankfurt a ramas in picioare ani buni. Tot inevitabil, lacasul sfant avea sa treaca prin momente mai putin fericite, in anul 1867, fiind afectata de un incendiu devastator. In urma acestui incendiu, catedralei i s-au topit clopotele, afectandu-i si structura de rezistenta a turnului. Numai ca, din fericire, a putut fi refacut, urmandu-se indeaproape planurile medievale dupa care a fost initial construita. Totusi, parca din acel an, respectiv din 1867, catedrala avea sa fie sortita si mai multor incercari. De pilda, edificiul a suferit mult si de pe urma bombardamentelor Aliatilor, in Al Doilea Razboi Mondial. Si in acest caz, s-a recurs la reconstruirea catedralei. Si daca lacasul in sine ni se pare si-asa destul de interesant, trebuie sa aflam ca edificiul pastreaza si adevarate comori arheologice. S-au facut recent sapaturi, ce au scos la iveala mai multe morminte din secolul al XVIII-lea, printre acestea, amintindu-l poate pe cel mai important, si anume pe cel al unei tinere din perioada merovingiana.

Mai mult decat atat, s-au descoperit si bijuterii din aur, precum si cateva fragmente de ceramica. In Catedrala Frankfurt din Germania, pe langa moastele Sfantului Bartolomeu, mai putem vedea un frumos pocal de aur, gravat in stilul lui Albrecht Durer, si o monstranta de aur, adica o caseta din cristal ce poarta o montura pretioasa, aceasta fiind destinata obiectelor de cult.

Multi dintre turisti vin la aceasta catedrala din Germania nu doar pentru a admira stilul arhitectonic gotic, ci si pentru a vedea pictura in ulei a lui Van Dyck, Jelirea lui Hristos, ce se afla in interior. Nu sunt de neglijat aici nici celelalte lucrari mai moderne, pictate mai recent, printre care amintim de celebrul Profetul Iov, a lui Emile Schumacher, din 1973. In sfarsit, Catedrala Frankfurt ramane un simbol al orasului, inima gotica a unor vremuri demult apuse, precum si o constructie prin care germanii au aratat, de nenumarate ori, ca nimeni si nimic nu le poate darama lacasurile sfinte in care ei cred.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ