Pe coasta de sud a peninsulei Jutland, Danemarca, mai precis in orasul Ribe, se afla prima biserica crestina din tara, fiind, totodata, una dintre cele mai vechi constructii de acest gen din oras, precum si din regat. Ba, mai mult decat atat, este stiut faptul ca orasul Ribe este considerat cel mai vechi din Danemarca, si nu degeaba, intrucat aceasta asezare a functionat ca un loc important de comert, indeosebi datorita pozitiei sale strategice. De pilda, o zona foarte importanta unde se facea comert se afla langa raul Ribe care se varsa in ocean.

Catedrala din Ribe1

Germanii, englezii, norvegienii si, bineinteles, danezii aduceau aici tot felul de marfuri din toate partile Europei. Importanta deosebita a acestui oras se reflecta intocmai in catedrala din Ribe, constructie care sta sub semnul celebrului calugar catolic Ansgar, care a decis sa vina in Danemarca pentru a raspandi crestinismul. Astfel, in anul 826, calugarul Ansgar avea sa aleaga orasul Ribe pentru a ridica aici prima biserica. Istoricii pun aceasta alegere pe seama importantei comerciale a asezarii, dar si pe seama dezvoltarii ulterioare.

Mai tarziu, in anul 860, Ansgar a gasit de cuviinta sa-i ceara regelui Danemarcei permisiunea de a ridica biserica, numai ca nu exista absolut nicio mentiune potrivit careia in acest oras ar fi fost ridicata o catedrala mai inainte de anul 948. Ca majoritatea primelor constructii de rit crestin, si catedrala din Ribe, Danemarca, sta sub semnul pagan; inainte ca noua religie sa se raspandeasca si in Danemarca, oamenii de aici ii venerau pe zeii nordici Odin si Thor, fapt care a incetinit intr-o oarecare masura convertirea danezilor la crestinism. Si totusi, in acest sens, catedrala sin Ribe avea sa joace un rol esential.

Citește și:  Complexul arheologic Teotihuacan: Obiective turistice Mexic - San Juan

Catedrala din Ribe11

In sfarsit, lucrarile de constructie la catedrala din Ribe au debutat in jurul anului 1150, acestea fiind finalizate undeva prin anul 1250. Impresionanta constructie avea sa fie ridicata din tuf vulcanic si gresie, folosindu-se granit pentru fundatie, precum si piloni. Odata cu dezvoltarea semnificativa a orasului, si catedrala din Ribe avea sa primeasca o mai mare atentie atat din partea autoritatilor, cat si din partea oamenilor, care abia imbratisasera noua religie.

Din nefericire, acest lacas sfant din Danemarca a trebuit sa treaca prin vremuri destul de zbuciumate: incepand cu anul 1536, mai precis odata cu Reforma, regele a luat decizia de a confisca toate proprietatile catedralei, in cele din urma, episcopul din Ribe fiind revocat din functie. Drept consecinta, catedrala din Ribe a capatat un cu totul alt rol, prin anul 1600, constructia servind drept punct de paza si observatie. Insa toate aceste incercari nu au ingenuncheat impresionantul edificiu, in ciuda atacurilor, inundatiilor devastatoare, furtunilor si incendiilor, in definitiv, in ciuda furiei naturii, aceasta constructie rezistand cu stoicism.

Catedrala din Ribe111

Catedrala din Ribe este un veritabil giuvaier arhitectonic romanic, care are cinci nave laterale si un turn inalt de 52 de metri. Acest turn ofera privelisti cu adevarat fascinante. Trebuie sa mentionam, de asemenea, ca cele mai importante lucrari de restaurare au avut loc in a doua jumatate a secolului al XIX-lea, cand peretilor li s-au adus modificari semnificative. Turistii pot admira tot aici o pictura a Fecioarei Maria cu Iisus, care a rezistat in fata eroziunii timpului. In catedrala din Ribe se afla si ramasitele lui Hans Adolf Brorson.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.