Catedrala Ely din Anglia are o istorie veche. Aceasta incepe cu viata Sfintei Etheldreda, fiica lui Anna, care era regele Angliei. In anul 652, Etheldreda s-a maritat cu Tondberht, dar in 655 acesta a murit, iar ea era inca virgina. Dupa 5 ani, aceasta a fost data drept sotie regelui Northumbriei, Egfrith, din motive politice. La inceput acesta i-a respectat vointa de a ramane nepangarita, insa dupa 12 ani a vrut ca relatia lor ca sot si sotie sa fie una normala. Cu ajutorul episcopului de Northumbria, pe nume Wilfred, Etheldreda a reusit sa il refuze. La scurt timp, aceasta si-a parasit sotul si s-a calugarit la Coldingham.

In 673, Etheldreda a restaurant o veche biserica la Ely, care fusese distrusa de Penda, regele pagan al mercianilor. Pe aceasta locatie ea a construit o manastire, care a devenit cea mai bogata abatie din Anglia. Manastirea a avut o perioada infloritoare timp de 200 de ani, pana cand a fost distrusa in invazia danezilor, iar in 970 a fost reconstruita drept comunitate benedictina. In 680, Etheldreda a murit, iar 17 ani mai tarziu, cand corpul ei a fost dezgropat, aceasta se afla in perfecta stare. Astfel, trupul sfintei a fost pus intr-un sarcofag de piatra si a fost ingropat la loc. Timp de secole altarul sfintei a fost vizitat de numerosi pelerini, dar in 1541, acest altar a fost distrus, iar astazi, exista o placa in Catedrala Ely din Anglia ce marcheaza locul pe care s-a aflat.

Catedrala Ely din Anglia mai este cunoscuta sub numele de “Corabia Mlastinilor”, datorita formei sale grandioase care troneaza peste peisajul dimprejur. Aceasta are un amanunt unic in constructia sa, si anume turnul de forma octagonala. Simeon, ruda a lui William Cuceritorul, a fost numit staret al abatiei din Ely, iar dupa invazia normanzilor acesta a inceput s-o reconstruiasca in 1083. Catedrala Ely din Anglia are un design deosebit, elaborat de Alan de Walsingham, care a fost si cel ce a creat turnul central, care pare ca pluteste deasupra cladirii. In perioada victoriana, grinzile create de Alan au fost restaurate de Sir Gilbert Scott, care a facut lucrari de restaurare si in interiorul catedralei. Turnul felinar este alcatuit din niste grinzi uriase din lemn de stejar, fiecare masurand 19 metri. Acesta este sustinut de grinzi diagonale din lemn de stejar, care se sprijina de niste stalpi de piatra, care sustin in total o greutate de 400 de tone de lemn si plumb.

Cel de-al treilea process de restaurare a avut loc intre anii 1986 si 2000, care este si cel mai amplu dintre toate restaurarile. Steagul Sfintei Etheldreda a fost creat de domnisoara Yams din Bayswater, in anul 1910, si este inca folosit si astazi in procesiunile ce au loc la catedrala.

Citește și:  Academia Politiei Regale Calare a Canadei: Obiective turistice Canada - Ottawa

Catedrala Ely din Anglia are un aer impunator in spatiul verde in care se afla. In partea de sud a catedralei se gaseste una din cele mai mari colectii de cladiri monahale medievale din Anglia. Inauntruse afla naosul normand construit de la est la vest, intre anii 1100 si 1139. Podeaua si tavanul catedralei sunt din Era Victoriana, in 1869 fiind inlocuite pietrele aspre de pe podea cu pavaj, iar tavanul din lemn fiind pictat de catre Henry Styleman le Strange si Thomas Gambier Parry. In partea sudica a naosului se afla Usa Prioriei care este un exemplu minunat al sculpturilor in stil roman din secolul 12. Langa Usa Prioriei se afla Piatra lui Ovin, care este cel mai vechi artefact din catedrala. Pe aceasta se poate citi o inscriptie care zice “Pentru Ovin – daruieste-ti lumina, O Doamne si odihneste-te. Amin”.

Au fost necesari 14 ani pentru ca turnul felinar sa fie terminat. Pana in 1340, acoperisul fusese imbracat cu un strat de plumb, iar tavanul fusese sculptat si pictat. Stranele au fost proiectate de George Pace in 1978. Deasupra amvonului se poate vedea o sculptura moderna a lui Hristos, realizata de Peter Eugene Ball. Strana unde canta corul a fost construita in 2 stiluri diferite. Primele 3 sectii sunt decorate in stilul gotic, iar celelalte 6 sectii sunt intr-un stil mai simplu. Pe coviltire sunt infatisate scene biblice din Vechiul Testament si din Noul Testament.

Capela episcopului Alcock este considerata unul dintre cele mai frumoase exemple de arhitectura gotica din toata Anglia. Statuile care se aflau in nisele din interior au fost distruse in timpul Reformei. Capela Doamnei a fost construita intre anii 1321 si 1349, si arata mult mai diferit la inceput fata de cum arata astazi. Pe pereti se aflau numeroase picturi in culori vii, ferestrele aveau niste vitralii foarte deosebite, iar nisele adaposteau niste statui. Sculptura neobisnuita a Fecioarei Maria, care poate fi vazuta deasupra altarului in Catedrala Ely din Anglia, a fost creata de David Wynne in anul 2000. In partea de sud, in apropiere de intrarea principala se gaseste un muzeu al vitraliilor, in care sunt expuse exemple de sticla colorata din 1240 pana in ziua de astazi.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.