Catedrala Sfintii Petru si Pavel din orasul Troyes, inclusa pe lista monumentelor istorice din Franta inca din anul 1862, este una dintre cele mai frumoase lacasuri sfinte gotice din intreaga Franta, fiind cunoscuta pentru vitraliile ei superbe. Se presupune ca, in acest loc, au mai fost construite, de-a lungul anilor, mai multe lacasuri de cult, incepand chiar din secolul al V-lea. Una dintre edificiile care s-au aflat aici a fost o catedrala construita la comanda contilor de Champagne, acestia din urma alegandu-si, la finele secolului al IX-lea, Troyes drept capitala. In schimb, lucrarile de constructie la catedrala actuala aveau sa fie demarate undeva prin jurul anului 1200.

Catedrala Sfintii Petru si Pavel din Troyes1

Si, de fapt, atunci cand catedrala Sfintii Petru si Pavel, cea pe care, de fapt, o putem admira chiar si in zilele noastre, a fost construita, vikingii deja distrusesera multe dintre constructiile ridicate anterior in acel loc. Mai mult, unele structuri au fost distruse si de incendii. Cel care a comandat demararea lucrarilor de constructie a fost episcopul Garnier de Trainel, insa planurile au fost concretizate sub episcopul Herve, in anul 1708.

Asemenea altor lacasuri sfinte, si aceasta catedrala din Troyes a fost construita de-a lungul unei perioade mari, mai cu seama in cursul a 450 de ani. De pilda, lucrarile de constructie la cele doua transepturi au fost finalizate in prima jumatate a secolului al XIV-lea, pe cand nava principala si cele laterale, undeva spre sfarsitul secolului al XV-lea.

Catedrala Sfintii Petru si Pavel din Troyes11

Cat despre superba fatada de vest, realizata in stil gotic, aceasta a fost realizata la inceputul secolului al XVI-lea. Cel care a proiectat aceasta fatada a fost celebrul arhitect Martin Chambiges. In schimb, lucrarile de constructie la Clopotnita Sfantul Petru au fost finalizate in anul 1647, iar cele la Sfantului Pavel aveau sa fie abandonate inainte, si anume in 1545. Abandonarea lucrarilor de constructie la Clopotnita Sfantului Pavel a conferit catedralei din Troyes un aspect asimteric deosebit, care, in cele din urma, a devenit un fel de trasatura specifica arhitecturii acestui lacas sfant. Inaltimea navei este de 28,5 metri, iar trasaturile gotice sunt completate de sculpturile superbe de pe fatada, realizate de Chambiges.

Citește și:  Catedrala Notre-Dame din Reims: Obiective turistice Franta - Reims

Insa de departe cea mai frumoasa trasatura a catedralei Sfintii Petru si Pavel din Troyes este, fara doar si poate, frumusetea vitraliilor. In toata biserica exista circa 465 mp de vitralii, de mentionat fiind remarcabila ferastra a Adormirii Maicii Domnului, realizata intre anii 1523 si 1524, Minunea inmultirii vinului, creata in anul 1636, si Imaculata Conceptie, conceputa in anul 1634. Pe de alta parte, Champagne, regiunea in care se afla fermecatorul oras Troyes, este recunoscuta pentru frumusetea vitraliilor, chiar de la inceputul secolului al XV-lea, motiv pentru care vitraliile catedralei din Troyes nu ar trebui sa ne mire nicicum.

Catedrala Sfintii Petru si Pavel din Troyes111

Si e drept ca, in aceasta regiune, gasim cea mai mare suprafata de vitralii din intreaga Franta, si anume in jur de 2.740 mp, unde datand inca din secolul al XIII-lea. Cathedrale Saint-Pierre-et-Saint-Paul de Troyes, lacas sfant romano-catolic, este scaunul Episcopului de Troyes, dar si un monument national, cunoscut in toata tara pentru frumusetea vitraliilor sale si, mai ales, pentru istoria ce zace intiparita in ziduri.

Ca multe alte structuri din Franta, si aceasta catedrala a suferit avarii in timpul Revolutiei Franceze. Atunci, mai multi revolutionari au vandalizat superbul edificiu. Mai multe statui au fost distrus si, din fericire, a scapat unei distrugeri totale, deoarece i s-a gasit un alt scop pentru a functiona in continuare si, implicit, pentru a supravietui. Astfel, catedrala din Troyes avea sa fie transformat intr-o inchisoare, in aceasta perioada, impresionantul edificiu pierzandu-si mare parte din obiectele de cult.

Orgile, de pilda, au fost scoase de indata la vanzare ca bunuri nationale, in anul 1792. Apoi, dupa ce s-a semnat concordatul din anul 1801, lacasul sfant si recapatat statutul initial. Dupa distrugerile revolutionare, secolul al XIX-lea a fost o perioada de restaurari masive pentru catedrala din Troyes. Revenind la vitraliile acestui lacas sfant, acestea sunt considerate lucrari reprezentative pentru pictura pe sticla in Franta. Unele compozitii au fost distruse de furtuni, insa bucatile sparte s-au folosit la alte ferestre.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.