Exista, in fiecare tara din Europa, cladiri emblematice pentru istoria nationala, asa cum, de pilda, Romania se poate mandri cu Castelul Bran ori Castelul Huniazilor. Insa unele constructii importante din Europa au fost transformate, de-a lungul vremii, in cu totul altceva— fie ca ne referim la simple resedinte, centre culturale, ori, de ce nu, la cazinouri, cladirile respective nu si-au pierdut nicio clipa importanta ori grandoarea de altadata. Un exemplu graitor in acest sens este, fara indoiala, Cazinoul din Murcia, care este una dintre cele mai frumoase constructii de acest gen din Spania, drept pentru care se bucura de o mare popularitate atat in randul spaniolilor, cat si in randul turistilor straini, aici referindu-ne in special la cei cu o situatie financiara foarte buna.

Cazinoul din Murcia1

Acest edificiu in stil eclectic, adica ce imbina mai multe stiluri arhitectonice, fiind, in definitiv, un hibrid, dateaza de la jumatatea secolului al XIX-lea. Bogatul sau complex ornamental ilustreaza intocmai faptul ca se afla intr-un oras care a prosperat de-a lungul timpului. De fapt, aceasta prosperitate se datoreaza, fara doar si poate, unei semnificative traditii agricole.

Si totusi, aceasta cladire nu este doar un cazinou, intrucat, departe de presupunerile din prezent potrivit carora nu ar fi decat o ascunzatoare somptuoasa pentru jocurile de noroc, cazinoul este un club unde socializarea este cuvantul de ordine. Ba, mai mult decat atat, Cazinoul de Murcia este prezentat ca fiind linistit ca o oaza, care este in acelasi timp atat un loc de intalnire nemaipomenit, daca vreti, nonconformist, cat si un spatiu de concerte, biblioteca. Interesant este ca aceasta cladire serveste drept si ceainarie, nu de alta, insa ar fi fost o pierdere grea sa nu se profite indeajuns de pe urma acestui giuvaier arhitectonic.

Cazinoul din Murcia11

Cazinoul, inaugurat in anul 1847 si proiectat de arhitectul Francisco Bolarin, a functionat la inceput ca un club pentru domni, de altminteri, ca multe dintre cladirile ce, intr-un final, au devenit cazinouri. Lucrarile de constructie ale fatadei, decorata in stil neoclasic, au fost finalizate in anul 1901. Plus, in interior se afla un hol maur si o curte interioara in stil pompeian, inspirate de palatele Alhambra, din Granada, si El Acazar, din Sevilla, constructii iarasi emblematice pentru cultura respectiva.

Citește și:  Orasul Petra: Obiective turistice Iordania - Ma’an

Construit pe doua niveluri, Cazinoul din Murcia se poate lauda cu paisprezece coloane ionice, precum si cu un grandios dom din sticla si fier, ce ii confera intregii zone o imagine epocala. Nu trebuie sa uitam insa nici de impresionantul pasaj acoperit, ce conduce spre incaperile principale ale cazinoului, inclusiv spre biblioteca si sala de lectura in stil englezesc, dar si spre o sala de biliard. Este adevarat, deci— Cazinoul din Murcia are si o o biblioteca, respectiv o sala de lectura, fiind un loc destinat doamnelor si domnilor din inalta societate, care nu cauta doar distractie, ci si relaxare intr-un mod cat mai placut cu putinta.

Cazinoul din Murcia111

Cat despre luxoasa sala de bal neobaroc, aceasta a fost proiectata de arhitectul Jose Ramon Berenguer, conferindu-i o buna parte din trasaturile stilului Palatului de la Versailles al lui Lodovic al XIV-lea. In sfarsit, se poate spune ca acest cazinou este, in fond, un centru al vietii sociale din Murcia, servind acestui scop timp de mai bine de un secol. Iar ceea ce face deliciul multora este faptul ca, suprinzator sau nu, Cazinoul din Murcia poate fi luminat introducand o moneda intr-o fanta si se aprind cele 320 de lampi ale candelabrului.

Un aer cu totul si cu totul deosebit este conferit de lavoarul pentru doamne, o realizare in stil neobaroc, deschisa tuturor, al carui plafon, opera pictorului Jose Marin-Baldo, ilustreaza o prea frumoasa alegorie a noptii reprezentata de zeita Selena. Imaginea se contureaza prin ingerasi ce zboara printre nori, pudrandu-si nasul si arajandu-si parul. Mai apare si imaginea unui personaj feminin cu aripi, aruncand flacari din ochi, aceasta femeie fiind celebra pentru iluzia optica pe care o creeaza; este aproape imposibil ca impresia pe care o capeti sa nu se manifeste prin faptul ca ochii ii urmaresc pe cei aflati in incapere.

Cazinoul din Murcia1111

In final, putem concluziona intr-o singura nota: Cazinoul din Murcia nu este doar un loc placut, unde poti scapa de agitatia ce anima orasul spaniol, ci si o oaza de tihna, inima sociala a unei asezari foarte frumoase.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.