Mai ales în perioadele în care au loc meciuri de fotbal, cu miză, care se anunță a fi tensionate, citim/auzim frecvent, în mass-media, cuvântul „ultras”. Acest termen nu figurează în dicționarele limbii române, ceea ce înseamnă că nu a fost încă asimilat, deși face parte din categoria cuvintelor care s-au internaționalizat.

Ultrașii reprezintă o categorie specială de suporteri, prezenți la competițiile sportive, al căror scop este să susțină, într-o manieră fanatică, echipa (sau sportivul preferat). Ultrașii sunt prezenți, mai ales, la meciurile de fotbal, dar se întâlnesc și la handbal, baschet sau hochei. Primii ultrași au apărut, se pare, în Brazilia, la sfârșitul anilor 1960, deși, încă din 1950, în fosta Iugoslavie, cu ocazia Cupei mondiale de fotbal, echipa croată Hajduk Split a fost susținută de ultrașii care s-au autodenumit Torcida.

În prezent, numărul ultrașilor, unii de o violență a manifestărilor greu de ținut sub control, a crescut îngrijorător, în Europa și în America. Potrivit unor reguli nescrise, ultrașii se definesc prin următoarele caracteristici: crearea unei atmosfere incendiare, care să încurajeze echipa și să intimideze adversarii, utilizarea de rachete de semnalizare, de bannere, scandarea diverselor lozinci, solidaritate între membrii grupului, independența față de clubul pe care îl susțin, autofinanțare, loialitate, în caz de conflict, cu ceilalți ultrași etc.

Citește și:  Ce este tautologia? Dar truismul?

De la origini la prezent: Termenul ultras are rădăcini adânci în cultura suporterilor sportivi, fiind asociat inițial cu fanii pasionați ai fotbalului. Cu timpul, sensul cuvântului s-a extins, îmbrățișând o varietate de forme de manifestare a sprijinului necondiționat pentru echipa preferată. De la coregrafii elaborate la cântece și scandări, ultrasii contribuie la atmosfera electrizantă de la evenimentele sportive.

  • Impactul în societate: Cuvântul ultras nu se limitează doar la descrierea unui grup de suporteri; el semnalează o dedicare și o pasiune care transcede granițele jocului. În multe cazuri, ultrasii se implică în acțiuni caritabile și inițiative sociale, arătând că pasiunea lor se extinde dincolo de tribune.”

Pentru a îmbogăți articolul și a oferi mai multe resurse cititorilor, adăugați un link către un alt articol relevant:

Învață mai multe despre utilizarea corectă a termenilor din lumea sportului citind ghidul nostru Cum este corect: aicea sau aici, acuma sau acum?. Acest articol îți va extinde înțelegerea asupra corectitudinii lingvistice și a folosirii adecvate a cuvintelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.