Kodkod (Felis guigna) este o felina care traieste in vestul Americii de Sud. Multe exemplare au fost observate in padurile din Chile si Patagonia, dar mai ales in padurile racoroase si umede din regiunile subalpine ale Anzilor, din Chile si Argentina. Prefera padurile de conifere sau mixte, in special cele din apropierea apelor, de obicei ajunge la altitudini de 1900-2500 m.

Aceasta pisica salbatica se aseamana in mare parte cu pisica lui Geoffroy care traieste in centrul si sudul Americii de Sud, dar este mai mica decat ea. Mai mult decat atat, cercetatorii au ajuns la concluzia ca kodkod este cea mai mica felina din America.

Un exemplar adult poate avea lungimea corpului de 42-51 cm, greutatea de 2,0-2,5 kg si lungimea cozii de 19,5-25 cm. Urechile sunt mari, rotunde si acoperite cu par. Craniul este relativ scurt, coada masoara o treime din lungimea corpului, ochii sunt mari cu irisul de culoare deschisa.

Blana este deasa, are un colorit gri-maroniu cu numeroase pete negre de marimi diferite, imprastiate pe tot corpul, alcatuind un desen simetric pe partea dorsala sub forma unor benzi ce se intind din zona capului spre coada. Pe partea ventrala a corpului blana este in nuante de culori mai deschise.

Citește și:  Leul alb, o subspecie a leului Panthera Leo Krugeri din Africa
Felis guigna, Foto: tamasoku.blog35.fc2.com
Felis guigna, Foto: tamasoku.blog35.fc2.com

Pisica kodkod este cunoscuta si sub numele de güina si este o specie nocturna ca toate speciile de feline chiliene. Ziua obisnuieste sa stea ascunsa printre ierburile inalte si tufisuri, iar noaptea isi cauta prada. Este o foarte buna cataratoare in copaci, un alpinist excelent, are membrele puternice terminate cu gheare mari si ascutite. Vaneaza la sol, dar si in copaci, hrana sa fiind formata din soareci, sobolani, insecte, pasari, soparle si alte reptile.

La aceasta specie femela ajunge la maturitatea sexuala la varsta de 2 ani si are o perioada de gestatie 72 de zile. Speranta de supravietuire la aceasta felina salbatica este de aproximativ 10-11 ani.

Kodkodul este o specie in pericol de disparitie, numarul de exemplare a scazut foarte mult in ultimii ani datorita braconajului pentru blana sa si vanatului de iepuri si vulpi cu capcane si caini. De asemenea, aceasta felina este foarte sensibila la conditiile de mediu.

Video – Kodkod (Felis guigna):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.