Boemia… asa s-ar traduce numele uneia dintre cele mai frumoase tari din Europa. Situata aproape in centrul geografic al Europei, Cehia este o tara cu dimensiunea de aproximativ 78.000 mp si cu un numar de locuitori de peste 10 milioane, iar densitatea ajunge la 131 de locuitori pe kilometru patrat. Se invecineaza cu Slovacia la est si cu Germania la vest, iar sud si la nord cu Austria, respectiv Polonia. Teritoriile cehe au facut parte din imperiul Austriac, iar orasul in sine a aparut odata cu statalitatea ceha de la jumatatea secolului al XIX-lea.Totoadata, istoria Cehiei este legata de cea a Slovaciei pentru ca din 1918 pana in 1992, au format fosta tara Cehoslovacia, mai putin in perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial. In prezent, Cehia cuprinde trei zone istorice: Boemia, Moravia si o parte a Sileziei, si este un stat democrat, impartit in 14 regiuni, iar capitala este la Praga.

Kutna Hora
Kutna Hora

Istoria Cehiei este destul de bogata, iar primele mentiuni ale asezarilor umane in aceasta zona, sunt inca din perioada neolitica. In perioada clasica, in secolul 3 iHr. au migrat celtii, de unde tara si-a primit numele de Boemia si mai apoi in secolul I au migrat si popoarele germanice, marcomanii si quazii. In era noastra, prin secolulul V, a avut loc iar o migratie masiva, popoarele germanice au migrat spre Europa Centrala si de vest, iar in regiune s-au asezat poaperele slave si anume hunii, bulgarii, maghiarii si avarii.

Acestia au migrat spre sud, in Boemia, Moravia si o parte a Austriei de azi. In secolul 8 se ridica principatul Moraviei si impreuna cu regatul Boemiei, care deja detinea o putere mai mare inca din Evul Mediu, apare un secol mai tarziu statul Ceh, unificat de catre dinastia Premsyl. Urmeaza de-alungul timpului numeroase conflicte la nivel local, indeosebi religioase, cum sunt Razboaiele Husite din secolul 15, iar apoi Razboiul de 30 de ani din secolul 17, care lasa urmari asupra populatiei, Boemia cade si ea intre timp si intra sub stapanire Austro-Ungara.

Praga1

In Primul Razboi Mondial, imperiul se prabuseste definitiv, iar in 1918, se formeaza Cehoslovacia, alcatuita din cehi si minoritati germanice, poloneze si maghiare. Acesta era un stat democrat, care acorda libertatate culturala si lingvistica minoritatilor tarii, insa nu acorda si libertatea politica, iar de aici au izbucnit iar o serie de nemulturi si conflicte intre minoritati si cehi.In acea perioada, datorita conflictelor de atunci, Hitler profita si prin Pactul de la Munchen, ocupa regiunea care era locuita de minoritatiile germane, iar Polonia cea ocupata de polonezi si Slovacia castiga o autonomie mai mare si reuseste sa desparata numele tarii in Ceho-Slovacia.

In 1939, reuseste sa se desprinda definitiv de Cehia, iar apoi intreg teritoriul ceh este ocupat de Hitler care omoara sau pune la munca fortata in jur de 80.000 de evrei si peste 100.000 de cetateni. Pana la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, Cehia este zguduita de probleme politice si economice, iar din 1948, cade sub influenta sovietica. Pe la 1968 se incerca o liberalizare a sistemului, insa toate eforturile au fost oprite datorita invaziilor trupelor Pactului de la Varsovia. In 1989, isi recastiga independenta prin miscarea pacifista “Revolutia de Catifea”, in care partidul comunist isi pierde puterea de monopol si revine la democratie, iar la 1 ianuarie 1993, Cehoslovacia se imparte in doua state independente: Cehia si Slovacia.

Castelul din Kromeriz
Castelul din Kromeriz

Ca si obiective turistice, mai multe astfel de obiective sunt inscrise ca si patrimoniu cultural al UNESCO. De vizitat sunt centrul vechi istoric din Praga sau din Telc, Biserica de Pelerinaj “Sf Ioan Nepomuc”, orasul Kutna Hora cu centrul sau istoric vechi si manastirea Sedec, Castelul din Kromeriz, Castelul Lytomysl, Coloana Trinitatii. Praga in sine, la ora actuala este unul din cele mai frumoase orase Europene, datorita istoriei si arhitecturii sale.

Cehia are de asemenea peisaje superbe oferite de munti, dealuri, campii intinse si paduri vaste. Regiunea Boemia este ca un bazin strabatut de Labe si Vltava inconjurata de munti mici, iar Moravia este o regiune muntoasa strabatuta de raul Morava si izvorul Odrei. Cel mai inalt varf muntos din Cehia este Snelka cu 1602 metri peste nivelul marii, iar in zona raului Labe este punctul cel mai jos, la doar 117 m deasupra marii. Pentru cine doreste sa faca trasee montane in Cehia, masivele muntoase sunt situate de regula la granitele tarii, iar cel mai cunoscut este Krkonose.

Castelul Lytomysl
Castelul Lytomysl

Campiile se intind de regula in zona raurilor, cel mai lung rau din tara fiind Vltava.Cine doreste sa faca o calatorie mai rustica, poate sa mearga sa viziteze satele din Cehia, care au peisaje superbe, locurile fiind uimitoare, iar constructiile in stil medieval, baroc si combinat cu arta moderna, reprezinta un adevarat show de arhitectura. Oricate cuvinte s-ar folosi pentru a descrie cat mai bine acest stat din inima Europei, nu este suficient pana ce nu ajungeti in Cehia. Iar cine viziteaza tara o data, cu siguranta va mai reveni datorita atractiei pe care o exercita din punct de vedere tursitic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.