In urma cu 10 ani un taran din provincia chineza Hubei a descoperit intr-o cariera din apropiere de Jinghou in vecinatatea Fluviului Yangtze o fosila intr-o roca sparta in bucati, care reprezenta scheletul si forma imprimata in carcasa minerala a unei primate.

Studiată cu ajutorul tehnologiei moderne, această fosilă este considerată strămoșul comun al primatelor, având trăsături remarcabile care indică un stil de viață unic pentru epoca sa.

Cum a fost descoperită Archicebus achilles

Paleontologii cercetatori de la Academia de Stiinte din Beijing condusi de cercetatorul Xijun Ni au studiat cu mare atentie fosila timp de mai multi ani, au folosit aparatura speciala (scanere 3D) spre a obtine o imagine completa a animalului.

In urma analizei in detaliu au estimat ca primata a trait in urma cu 55 milioane de ani si avea inaltimea de cativa centimetri, coada lunga, degetele si calcaiele osoase, iar greutatea sa era de aproximativ 30 g.

Caracteristici anatomice și adaptări speciale

Primata avea scheletul astfel alcatuit incat arata clar adaptarea perfecta la viata arboricola. Corpul era mic, coada foarte lunga si subtire, cele patru membre erau lungi si aveau degete fine si lungi, capul mic si urechile mari.

Archicebus achilles
Archicebus achilles

Se asemana cu un hibrid ciudat, avea dintii primitivi, lungi si ascutiti, molarii mai mari, iar ochii foate mici. Craniul masura 2,5 cm, iar corpul nu depasea 7,1 cm. Coada era mai mare decat lungimea corpului, ajungea la 12,9 cm.

Habitatul și stilul de viață al primatei preistorice

A ajuns sa fie considerata stramosul tuturor primatelor, cea mai mica primata care a trait vreodata pe Pamant si a fost numita stiintific Archicebus achilles dar si ,,prima maimuta cu coada”. Achilles vine de la numele luptatorului din mitologia greaca si se refera la anatomia speciala a calcaiului osos al acestei primate.

Aceasta primata a trait intr-un habitat cu vegetatie abundenta, in zone impadurite, unde climatul era umed si cald. Hrana sa era formata din insecte pe care le prindea in timpul zilei, era un animal diurn. Se catara cu usurinta pe crengile copacilor, se prindea de acestea cu degetele lungi de la membre, iar coada o ajuta in mentinerea echilibrului si pentru a se agata de ramuri.

Evoluția primatelor și locul Archicebus achilles în arborele filogenetic

Archicebus achilles ocupă un loc special în evoluția primatelor, fiind considerată una dintre cele mai vechi specii care indică trecerea de la mamiferele insectivore la primatele moderne. Anatomia sa sugerează o tranziție evolutivă către speciile diurne și arboricole, oferind o punte între primatele timpurii și cele contemporane.

Impactul descoperirii asupra științei moderne

Această fosilă schimbă modul în care înțelegem originea primatelor. Analizele comparative sugerează că Archicebus achilles ar putea fi unul dintre cei mai vechi membri ai liniei evolutive care a condus la maimuțele antropoide și, în cele din urmă, la oameni. Descoperirea evidențiază importanța regiunilor asiatice în studiul evoluției timpurii a mamiferelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.