Syrfidele sunt insecte care pot fi observate pe flori îndeosebi pe umbelifere. Fac parte din familia Syrphidae, ordinul Diptera și au fost descoperite într-o variatate de 6000 de specii. Syrfidele sunt considerate cele mai bune insecte zburătoare din lume. Hrana lor este alcătuită din polen și nectar, de aceea zboară mereu deasupra florilor. Majoritatea speciilor se remarcă prin aripile subțiri, transparente, cu nervuri negre sau maronii și prin ochii mari, proeminenți. Au lungimea corpului cuprinsă între 1-2 cm.

Ca aspect general, syrfidele se aseamănă destul de mult cu albinele sălbatice. Acesta este un avantaj deoarece pot fi confundate cu acestea și astfel scapă de mulți prădători. Larvele acestor insecte sunt prădători ale larvelor altor insecte, mai ales a celor de viespi-fierăstrău sau afide.

Volucella zonaria
Volucella zonaria

Specia Volucella zonaria apare în Europa și este migratoare. Are corpul robust, prezintă un desen cu benzi galbene și negre foarte late. Ochii sunt mari și bine separați, picioarele sunt lungi, segmentate, iar aripile subțiri, cu nervuri maronii-roșcate. Larvele acestei specii sunt nacrofage. Intră in stupii de viespi și se hrănesc cu pupele și larvele gazdelor moarte.

Specia Serycomya selentis trăiește în Europa. Larvele sale sunt consumatoare de rizomi descompuși de papură. De aceea femela depune ouăle în zonele mlăștinoase, în bărăganele acestui continent.

Sphaerophoria scripta

Specia Sphaerophoria scripta are lungimea corpului de 0,9-1,2 cm. Ca aspect general, insecta are corpul subțire, alungit și coloritul viu colorat în galben și maroniu-deschis. Adulții se hrănesc cu nectar în lunile martie-octombrie. Trăiesc în habitate deschise și sunt migratoare. Femela depune în jur de 1000 de ouă în colonii de afide. Larvele iernează în astfel de colonii și se hrănesc cu larvele și pupele moarte ale gazdelor sale.

Citește și:  Specii de muște-șarpe, aparțin familiei Raphidiidae
Baccha elongata
Baccha elongata

Specia Baccha elongata este o syrfidă din America de Nord. Are lungimea corpului de 0,9-1,1 cm și coloritul dungat brun-maroniu și negru. Zboară din luna aprilie până în octombrie. Adulții se hrănesc cu polen, iar larvele cu afide.

Helophilus pendulus

Specia Helophilus pendulus este o syrfidă care zboară în anotimpul de primăvară și vară. Are lungimea corpului de 1-1,5 cm și se remarcă prin dungile galbene și negre de pe torace. Preferă regiunile nordice din Europa de Nord și se hrănește cu nectar și polen. Larvele acestor insecte se hrănesc cu vegetație în descompunere de pe sol.

Episyrphus balteatus
Episyrphus balteatus

Specia Episyrphus balteatus este răspândită în Europa, Asia și America de Nord. Are lungimea corpului de 0,7-1,2 cm și coloritul în galben și negru. Corpul este subțire și alungit, iar aripile subțiri, transparente, cu nervuri negre. Adulții zboară în lunile martie-octombrie, iar hrana lor constă din polen și nectar. Larvele sunt distrugătoare de afide.

Video – Syrfide din familia Syrphidae, larva se hrănește cu afide: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.