Cele mai citite cărţi ale verii 2024, care se pot constitui în sugestii de lectură pentru orice anotimp, au fost evidenţiate în diverse topuri întocmite de reviste şi site-uri de specialitate de la noi şi din alte părţi. Este vorba de volume a căror valoare a fost validată nu numai de cititori, ci şi de recenziile semnate de critici, istorici literari, esteticieni de prestigiu şi prin care putem rămâne conectaţi la literatura contemporană şi la tendinţele acesteia. Iată câteva titluri care au fost traduse şi în româneşte:

Cele mai citite cărţi ale verii 2024 – “Pădurea norvegiană”, de Haruki Murakami

Pădurea norvegiană, de Haruki Murakami
Pădurea norvegiană, de Haruki Murakami

Pădurea norvegiană (titlul original: “Norwegian Wood”), romanul cunoscutului scriitor japonez Haruki Murakami, a cărui operă a fost tradusă în peste 50 de limbi şi vândută în milioane de exemplare în afara Japoniei, este considerat un punct de referință în literatura contemporană şi se bucură de un succes constant în rândul cititorilor, “un roman magistral” (“The New York Times Book Review”).

Titlul cărții este inspirat de melodia „Norwegian Wood (This Bird Has Flown)” a trupei The Beatles (piesă compusă de John Lennon şi Paul McCartney şi influenţată de versurile introspective ale lui Bob Dylan), care joacă un rol semnificativ în viața personajelor, evocând un sentiment de melancolie și nostalgie.

Acțiunea este plasată în Japonia anilor 1960, o perioadă marcată de mișcări sociale și de schimbări culturale majore şi se construieşte în jurul personajului principal, Toru Watanabe, un tânăr student din Tokyo, care își amintește experiențele sale din perioada adolescenței și a începutului vieții de adult.

Sunt explorate în acest roman realist şi introspectiv, scris la persoana întâi, din perspectiva personajului-narator, teme universale, profunde, precum dragostea, moartea, alienarea, pe fundalul unei căutări personale a identității și a sensului vieții, într-un stil inconfundabil, care îmbină realismul cu elemente de fantastic.

Multe alte romane ale lui Haruki Murakami pot oferi, pentru cei pasionaţi de lectură, momente privilegiate – “Kafka pe malul mării, “Autoportretul scriitorului ca alergător de cursă lungă”, “ Ascultă cum cântă vântul” etc.

Cele mai citite cărţi ale verii 2024 – “Această vară va fi diferită”, de Carley Fortune

Cele mai citite cărţi ale verii 2024
Cele mai citite cărţi ale verii 2024

Carley Fortune este o tânără scriitoare canadiană, care a devenit cunoscută mai ales prin romanul “Această vară va fi diferită” (titlul original: “Meet Me at the Lake”), devenit rapid bestseller în Canada și Statele Unite, selectat pentru ediţia 2024 a concursului literar “Canada Reads” şi nominalizat pentru “Cea mai bună poveste de dragoste”.

Cartea, care urmărește destinul lui Fern Brookbanks, o tânără de 32 de ani, care revine în orașul său natal pentru a prelua conducerea pensiunii familiei, după moartea neașteptată a mamei sale, explorează teme legate de iubire, relaţiile de familie, alegeri, de redescoperirea de sine și vindecarea sufletească, de a doua șansă în viață.

Pensiunea (situată pe malul unui lac) a fost un loc special pentru Fern, în copilărie, dar ea nu și-a dorit niciodată să se ocupe de afacerea familiei. Revine acolo într-un moment de incertitudine și suferință, încercând să-și regăsească drumul în viață.

Totul se complică în momentul în care, în viaţa protagonistei, reapare un bărbat pe care l-a cunoscut cu zece ani în urmă, într-o zi memorabilă, petrecută în Toronto şi de care s-a despărţit fără să-şi promită nimic unul altuia. Ipostazele în care apar personajele explorează felul în care alegerile din trecut ne pot urmări și necesitatea de a înfrunta aceste amintiri pentru a merge mai departe.

Stilul clasic al unei poveşti de iubire se îmbină cu profunzimea analizei psihologice, într-o proză modernă, provocatoare, relevantă pentru experienţele de viaţă pe care oricine le poate parcurge.

“Oamenii fericiți citesc și beau cafea”, de Agnes Martin Lugand

Una dintre cele mai citite cărţi ale verii 2024 este şi “Oamenii fericiți citesc și beau cafea” (“Les gens heureux lisent et boivent du café”), de Agnes Martin Lugand, roman vândut în câteva milioane de exemplare în întreaga lume.

Este o poveste emoționantă despre durere, pierdere și renaștere, care a captivat cititorii din întreaga lume prin sensibilitatea și profunzimea sa, scriitoarea, prin personajele sale, surprinzând, cu subtilitate, complexitatea emoțională a unei femei care încearcă să-și refacă viața după o tragedie imensă. Diane, personajul principal, trăiește o viață aparent fericită alături de soțul ei și fiica lor, până în momentul în care pierde cele două persoane dragi într-un accident. Încercând să depăşească această cumpănă a vieţii, Diane se mută într-un sat izolat din Irlanda, în speranţa că se va vindeca de durere. Alte experienţe o pun în situaţia de a decide dacă este pregătită să iubească din nou sau să se întoarcă la viața pe care a lăsat-o în urmă la Paris.

Popularitatea cărţii “Oamenii fericiți citesc și beau cafea” a determinat-o pe Agnès Martin-Lugand să scrie o continuare a romanului, intitulată “Viața e ușoară, nu-ți face griji”, tradusă, de asemenea, în limba română.

Cele mai citite cărţi ale verii 2024 – “Anul de grație”, de Kim Ligett

Kim Ligett
Kim Ligett

Kim Ligett este o foarte interesantă scriitoare americană contemporană, iar romanele sale – “Sânge și sare”, “Inimă de cenușă”, “Ultima recoltă” (care a primit Premiul Bram Stoker), “Nefericiții” etc. s-au bucurat de un deosebit succes.

Printre cele mai citite cărţi în vara 2024 se află însă “Anul de grație” (“The Grace Year”), un roman distopic, o alegorie despre modul în care societățile patriarhale creează mituri și practici pentru a marginaliza femeile și pentru a le împiedica să-și recunoască adevăratul potențial.

Protagonista cărții este o tânără de 16 ani, care este trimisă împreună cu alte fete într-un exil forțat, pentru un an (“ anul de graţie”), cu scopul de a le “curăța” de presupusele „vrăji” sau „puteri” periculoase, prin care ar putea să-i influențeze pe bărbați și să distrugă ordinea socială. În timpul acestui an, fetele sunt izolate de comunitate și lăsate să supraviețuiască pe cont propriu, confruntându-se adesea cu pericole mortale, atât din partea naturii, cât și din partea celorlalte fete.

Tânăra încearcă să găsească o modalitate de a supraviețui acestui an îngrozitor, dar și de a schimba cursul vieţii sale și al celorlalte fete. Romanul explorează teme legate de loialitate, trădare, putere și libertate, controlul patriarhal etc.

“Anul de grație” este o proză dinamică, plină de suspans, iar personajul principal se conturează ca o eroină puternică și inspiratoare. Romanul este apreciat nu doar ca o poveste de supraviețuire și rezistență, ci și ca un comentariu social asupra modului în care femeile sunt tratate în diverse culturi și perioade istorice

“A fost odată la Hollywood”, de Quentin Tarantino

Quentin Tarantino
Quentin Tarantino

Quentin Tarantino, regizor de film, scenarist, producător și actor american, cu o carieră impresionantă, câştigător a nenumărate premii – Oscar, Globul de Aur, BAFTA, Palme d’Or – a optat, prin romanul “A fost odată la Hollywood” (“Once Upon a Time în Hollywood”), să extindă şi să reinterpreteze filmul său din 2019, cu același titlu, care a fost un mare succes, aducând, în acelaşi timp, şi un omagiu epocii de aur a Hollywood-ului, oferind o perspectivă mai detaliată asupra personajelor și evenimentelor din film.

Acțiunea romanului se desfășoară în 1969, într-o perioadă de tranziție pentru industria cinematografică de la Hollywood. Cartea urmărește destinele mai multor personaje, în centrul atenţiei aflându-se Rick Dalton și Cliff Booth.

Rick Dalton este un actor care a cunoscut succesul în anii 1950, datorită unui serial western, dar a cărui carieră a intrat în declin, acesta confruntându-se cu îndoieli și temeri legate de relevanța sa în noua eră a filmului și a televiziunii, în timp ce încearcă să se adapteze la noile tendințe ale industriei.

Cliff Booth este prietenul loial al lui Rick şi dublura sa, un fost soldat în Al Doilea Război Mondial, cu o viață personală plină de mistere și controverse, iar romanul explorează mai în profunzime trecutul său, care în film este doar sugerat.

În stilul caracteristic al lui Tarantino, împletind nostagia pentru vechiul Hollywood cu comentarii ironice și uneori critice asupra industriei de divertisment, autorul îmbogățește povestea cu o serie de anecdote și detalii despre lumea filmului, completând astfel universul pe care l-a creat în film.

Pentru cititorii pasionaţi de cinematografie și de istoria Hollywood-ului, romanul lui Tarantino este o lectură captivantă și plină de surprize, ce reînvie o perioadă fascinantă din cultura pop și o explorează cu ironie și reverență, într-un stil unic și inconfundabil.

“Când viaţa bate filmul”, de Annabel Monaghan

Annabel Monaghan
Annabel Monaghan

Când viața bate filmul” (titlul original: “Same Time Next Summer”) este un roman scris de Annabel Monaghan, este o poveste romantică și emoționantă despre complexitatea relaţiilor umane, care explorează temele iubirii pierdute și regăsite, a doua șansă în dragoste și impactul amintirilor din trecut asupra prezentului.

Romanul a fost bine primit pentru felul în care abordează, cu sinceritate și sensibilitate, tema iubirii și a alegerilor de viață, cititorii apreciind mai ales modul în care Annabel Monaghan descrie tensiunea dintre trecut și prezent, oferind o poveste care este atât romantică, cât și introspectivă.

Cele mai citite cărţi ale verii 2024 – “Până nu se răceşte cafeaua”, de Toshikazu Kawaguchi

Toshikazu Kawaguchi, Sursa Le Parisien
Toshikazu Kawaguchi, Sursa Le Parisien

Scriitorul japonez Toshikazu Kawaguchi a debutat ca dramaturg, iar romanul “Până nu se răceşte cafeaua” (“Before the Coffee Gets Cold”) este o adaptare după una dintre piesele sale, devenind rapid un fenomen literar internațional, prin abordarea sensibilă și subtilă a temelor legate de regret, iubire și timpul ireversibil. Figurează în toate topurile “Cele mai citite cărţi ale verii 2024”, a fost tradusă în peste 30 de limbi şi numai în Japonia s-au vândut peste un milion de exemplare.

Acțiunea romanului se petrece într-o cafenea ascunsă pe o străduță din Tokyo, numită Funiculi Funicula. Cafeneaua are un secret extraordinar – permite clienților să călătorească în timp, respectând câteva reguli – călătoria se poate face doar în trecut, fără a putea schimba ceva din ceea ce s-a întâmplat, iar cel care “ călătoreşte” să se întoarcă în prezent înainte de a se răci cafeaua.

Fiecare capitol al cărţii relatează povestea unei persoane care vine la cafenea pentru a călători în timp și a înfrunta o problemă emoțională nerezolvată – o femeie părăsită de iubitul ei, o soţie care ar dori să retrăiască un moment special cu soțul ei, înainte ca acesta să fie diagnosticat cu o boală care îi afectează memoria, o altă femeie care vrea să-și revadă sora, care a murit într-un accident, și să-i spună ceva important pe care nu a apucat să i-l spună la timp etc.

Romanul lui Toshikazu Kawaguchi este o meditație asupra trecerii timpului și a importanței de a trăi în prezent, oferind o lectură provocatoare, generatoare de multiple semnificaţii.

“Muzeul inocenței”, de Orhan Pamuk

Cele mai citite cărţi,Muzeul inocenței, Orhan Pamuk
Cele mai citite cărţi,Muzeul inocenței, Orhan Pamuk

Orhan Pamuk este unul dintre cei mai importanţi prozatori turci contemporani, tradus în peste 40 de limbi, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, în anul 2006.

Muzeul inocenței”, care a inspirat şi crearea unui muzeu real în Istanbul, care conține obiecte similare cu cele descrise în carte, oferind vizitatorilor o experiență unică și profundă, care completează lectura romanului, valorifică teme precum dragostea obsesivă, nostalgia, cultura și societatea turcă din secolul al XX-lea, la confluența dintre tradiție și modernitate, dintre Orient și Occident.

Romanul este o meditație profundă asupra iubirii obsesive și a felului în care amintirile și obiectele pot ajunge să definească o viață. Protagonistul este un tânăr dintr-o familie bogată, din Istanbulul anilor 1970, care, în momentul în care se pregătește să se căsătorească cu Sibel, o femeie din aceeași clasă socială, o întâlnește pe Füsun, o tânără frumoasă și săracă.

Evoluţia personajelor este marcată de tensiuni, evenimente neaşteptate, conflicte, despărţiri, infidelităţi, dintr-o mare iubire rămânând, până la urmă, doar obiecte, mici simboluri ale unei iubiri pierdute şi obsesive.

Cele mai citite cărţi ale verii 2024 – “Arta subtilă a nepăsării”, de Mark Manson

Cele mai citite cărţi ale verii 2024, Mark Manson
Cele mai citite cărţi ale verii 2024, Mark Manson

Mark Manson este un “self-help author” scriitor şi “blogger de auto-ajutorare” (autor al unor cărţi scrise cu intenția de a-și instrui cititorii despre rezolvarea problemelor personale).

Arta subtilă a nepăsării” (“The Subtle Art of Not Giving a Fck*”) este un bestseller internațional, un ghid de auto-ajutorare, care se distinge prin tonul său direct, brutal de onest și adesea plin de umor. Mark Manson abordează conceptele de fericire și succes dintr-o perspectivă neconvențională, provocând cititorii să reconsidere ceea ce contează cu adevărat în viața lor.

Mesajul central al cărţii este că încercarea de a fi mereu fericit și pozitiv este contraproductivă, Mark Manson susţinând că viața este plină de dificultăți, iar fericirea reală vine nu din evitarea problemelor, ci din înfruntarea lor și din alegerea atentă a lucrurilor care merită atenție.

Principiile de bază afirmate în carte sunt: “Alege-ți bătăliile cu grijă!” (nu încerca să rezolvi toate problemele sau să te îngrijorezi de toate aspectele vieții, ci ocupă-te numai de acelea care contează!), “Acceptă eșecurile și limitele!” (nimeni nu este perfect şi acceptând acest lucru putem să ne eliberăm de presiunea de a fi mereu „cel mai bun” și să trăim o viață mai autentică), “Îmbrățișează responsabilitatea!” (fericirea vine din asumarea responsabilității pentru propriile alegeri și acțiuni, fără a da vina pe alţii pentru eşecuri), “Stabileşte valori și priorități corecte!” (nu trebuie valorizate aspecte superficiale, nesemnificative) etc.

Cartea lui Mark Manson, una dintre cele mai influente cărți de dezvoltare personală din ultimii ani, este, de fapt, o respingere a culturii moderne a pozitivismului excesiv și a dorinței de a atinge perfecțiunea, pledând pentru confruntarea cu realitatea vieții, pentru acceptarea dificultăților și pentru alegerea cu înțelepciune a bătăliilor emoționale.

“Puterea prezentului”, de Eckhart Tolle

Eckhart Tolle
Eckhart Tolle

Eckhart Tolle este foarte cunoscut, ca şi Mark Manson, ca “self-help author”. „Puterea prezentului” (“The Power of Now”) este o carte de dezvoltare spirituală şi este considerată una dintre cele mai influente lucrări de spiritualitate contemporană, fiind apreciată pentru mesajul său profund despre importanța trăirii în prezent.

Tolle consideră că cele mai multe suferinţe provin din identificarea cu gândurile noastre și din trăirea fie în trecut, fie în viitor. Autorul susține că fericirea și pacea interioară pot fi atinse doar prin concentrarea asupra momentului prezent, în care viața se desfășoară cu adevărat.

Mintea, susţine autorul, cu toate gândurile sale repetitive și necontrolate, este principala cauză a suferinței, de aceea este nevoie de detaşare, să învățăm să observăm gândurile fără a ne identifica cu acestea. Ego-ul (o identitate falsă creată de mintea noastră) este responsabil pentru sentimentul de separare și pentru dorința constantă de validare și recunoaștere, ceea ce duce la suferință și la conflicte. Prin ancorarea în prezent, putem experimenta un sentiment profund de pace și bucurie, putem transcende suferința și putem găsi liniștea interioară.

Cartea, scrisă într-un stil direct, accesibil, conține numeroase exemple și exerciții practice, menite să ajute cititorii să aplice învățăturile sale în viața de zi cu zi. De asemenea, Tolle folosește un format de întrebări și răspunsuri în anumite părți ale cărții, răspunzând la întrebări comune, pe care cititorii le-ar putea avea despre conceptele puse în discuţie.

“Îndrăgostiții de la miezul nopții”, de Mieko Kawakami

Cele mai citite cărţi ale verii 2024, Mieko Kawakami, Sursa Time of Malta
Cele mai citite cărţi ale verii 2024, Mieko Kawakami, Sursa Time of Malta

Romanul scriitoarei japoneze Mieko Kawakami – “Îndrăgostiții de la miezul nopții” – este relevant pentru explorarea profundă a temelor legate de singurătate, izolare, identitate și relații interpersonale, toate văzute prin prisma vieții unei femei singure, care navighează prin complexitatea emoțională a vieții moderne în Tokyo.

Protagonista romanului este o femeie singură, de 34 de ani, care lucrează ca editor în Tokyo. Viața ei este marcată de rutină și de izolare profundă, interacțiunile sale sociale fiind limitate la minimum. Ea își petrece zilele corectând manuscrise, iar nopțile, reflectând, în apartamentul său mic și întunecat, la singurătatea sa și la lipsa de sens şi direcție din viața ei.

Viața ei pare lipsită de bucurie și sens, până când întâlnește două persoane care îi vor schimba cursul existenței – o colegă extrovertită și plină de vitalitate, care o determină să iasă din zona de confort şi să exploreze lumea din jurul ei, și un profesor de fizică de la un liceu local, un bărbat rezervat și enigmatic, care-i provoacă un amestec de emoții contradictorii.

Temele abordate în carte sunt universale și adesea dureroase: frica de a fi singur, dorința de iubire și conexiune, lupta pentru a găsi un sens într-o lume care poate părea indiferentă. Kawakami surprinde aceste teme cu o sensibilitate profundă, transformând o poveste aparent simplă într-o explorare complexă a naturii umane.

“În căutarea memoriei”, de Eric R. Kandel

Cele mai citite cărţi ale verii 2024, Eric R. Kandel, “În căutarea memoriei”
Cele mai citite cărţi ale verii 2024, Eric R. Kandel, “În căutarea memoriei”

Eric R. Kandel este un om de ştiinţă, medic american specializat în psihiatrie şi neurostiinte, laureat Nobel pentru Fiziologie sau Medicină, în anul 2000, pentru cercetările sale privind baza fiziologică a stocării memoriei în neuroni.

“În căutarea memoriei” este o carte care combină memoriile autorului cu o explorare științifică profundă a modului în care funcționează memoria umană, prezentând o istorie a neuroștiinței și a descoperirilor care au revoluționat înțelegerea noastră asupra minții, într-un stil accesibil, captivant, provocator şi pentru specialişti, dar şi pentru cei care nu au un background științific.

Cartea începe cu aspecte legate de viața lui Eric R. Kandel, urmate de o istorie detaliată a neuroștiințelor, de descoperirile științifice ale lui Kandel (de exemplu, cercetarea sa asupra Aplysia, un melc de mare, care a devenit un model esențial pentru studiile privind memoria), de mecanismele memoriei, de reflecţii legate de natura conștiinței, identitatea personală și ce înseamnă să fii om din perspectiva neuroștiințelor.

Apreciată pentru mesajul său pozitiv despre importanța curiozității științifice și a perseverenței în cercetare, „În căutarea memoriei” este mai mult decât o carte despre știință, este o poveste despre viață, cunoaștere și dorința de a înțelege unul dintre procesele fundamentale ale minții umane.

Cele mai citite cărţi ale verii 2024 – “Până la sfârşitul timpului”, de Brian Greene

Brian Greene, Sursa Soka University
Brian Greene, Sursa Soka University

Până la sfârșitul timpului: Universul, viitorul și căutarea unui sens” este o lucrare esențială pentru oricine este interesat de întrebările fundamentale despre Univers și de modul în care știința și filosofia pot oferi perspective asupra acestor întrebări. Cartea oferă o viziune amplă și profundă asupra cosmosului și a locului nostru în Univers, fiind o lectură inspiratoare și provocatoare pentru mințile curioase.

Brian Greene este un fizician de renume, cunoscut pentru contribuțiile sale la teoria corzilor și pentru abilitatea sa de a explica concepte complexe de fizică într-un mod accesibil publicului larg.

Sunt abordate teme precum: Timpul şi Universul, Conştiinţa şi viaţa, Căutarea sensului, Viitorul Universului etc., Greene folosind analogii și exemple din viața cotidiană, pentru a face conceptele abstracte mai ușor de înțeles. În același timp, el adresează întrebări fundamentale despre natura existenței, având grijă să prezinte diferite perspective și să invite cititorii să reflecteze asupra propriilor lor reprezentări despre Univers și viață.

“Un cititor în Pădurea din Oglindă”, de Alberto Manguel – o carte despre ce înseamnă “a citi”

Alberto Manguel
Alberto Manguel

Un cititor în Pădurea din Oglindă” (“A Reader on Reading”) este o colecție de eseuri, aparţinând lui Alberto Manguel, un autor, editor și traducător argentiniano-canadian, cunoscut pentru lucrările sale despre lectură, literatură și cărți, în care sunt explorate diverse aspecte ale lecturii, ale actului de a citi și relației dintre cititori și textele pe care le parcurg.

Fiecare eseu abordează diferite teme legate de experiența lecturii și de impactul acesteia asupra vieții noastre, în formarea identității (modelând percepțiile, valorile și chiar destinul), în dezvoltarea imaginației și în înțelegerea lumii.

Alberto Manguel prezintă felul în care marile opere literare au influențat cultura și civilizația, formând și transformând societățile de-a lungul timpului. Lectura, spune autorul, este mai mult decât o simplă activitate de divertisment, este un refugiu în care ne putem regăsi pe noi înșine, în care putem explora noi universuri și idei, în care ne putem conecta cu experiențele și emoțiile umane universale.

Scrisul lui Manguel este impregnat de o profundă iubire pentru cărți și literatură, iar tonul său este meditativ și introspectiv. Fiecare eseu din carte reflectă o experiență personală a lecturii, iar autorul își împărtășește gândurile cu o autenticitate și o pasiune care atrag cititorul în lumea sa interioară.

“Un cititor în Pădurea din Oglindă” este o meditație profundă asupra vieții, văzută prin prisma cărților, oferind o perspectivă unică și fascinantă asupra modului în care lectura poate modela și îmbogăți existența umană.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.