Anul 2012 s-a dovedit a fi bogat in descoperiri stiintifice, in multe domenii, omenirea traversand o epoca in care efervescenta cautarilor pare sa fi atins cote fara precedent, fapt stimulat de avansul tehnologic extraordinar, dar si de nevoia de a gasi explicatii, solutii, pentru o lume care s-a indepartat dramatic de varsta ei « de aur ». Potrivit clasamentelor facute de diverse reviste de specialitate (Science, in primul rand), printre cele mai importante descoperiri stiintifice ale anului 2012 se numara urmatoarele :
- Identificarea « Particulei lui Dumnezeu » (celebrul Boson Higgs), de catre cercetatorii de la CERN – Organizatia europeana pentru cercetari nucleare – un laborator, in forma unui tunel lung de 27 de kilometri, situat in apropiere de Geneva, la granita franco-elvetiana, la o adancime de 100 de metri sub pamant, unde se afla cel mai puternic accelerator de particule din lume. Bosonul Higgs este o particula elementara care confera masa altor particule si care pare a revolutiona modelul standard al structurii materiei din Univers si al fortelor care o guverneaza. In conditii de laborator, s-a incercat, practic, refacerea realitatii de la inceputul absolut al lumii, cand materia si antimateria s-au format simultan. « Particula lui Dumnezeu », a carei existenta a fost postulata cu ani in urma, si care ar rasturna multe teorii considerate ca singurele adevarate, pana acum, pare a fi fost stabilizata, pentru cateva fractiuni de secunda.
- In 2012, revista americana Science a publicat rezultatul decodarii genomului omului de Denisova, pe un esantion de ADN microscopic, prelevat dintr-un os vechi de peste 80 000 de ani. Este considerata una dintre cele mai importante descoperiri stiintifice ale anului 2012, pentru ca omul de Denisova, inrudit cu omul de Neandertal si cu Homo sapiens, demonstreaza diversitatea genetica a hominizilor, particularitatile Denisovienilor fiind transmise locuitorilor actuali din Asia de sud-est, in special celor din Noua Guinee. Fragmente de os apartinand acestui alt stramos al omului modern au fost descoperite, pentru prima data, in 2010, intr-o grota din Muntii Altai, din sudul Siberiei, si se presupune ca stramosii sai au venit din Africa, dar pe o cale diferita fara de stramosii omului de Neandertal.
- Curiosity (rover) este robotul plasat pe Marte de catre NASA, in cadrul misiunii Mars Science Laboratory, fiind considerat o realizare fundamentala in explorarea spatiului cosmic. Cu o lungime de 2,7 metri si o greutate de 899 de kilograme, Curiosity este dotat cu o « cutie » electronica (warm electronics box – WEB), care are in prelungire un brat mobil, menit sa analizeze esantioane de sol si de stanca, cu mai multe camere de filmat, sonde atmosferice, spectometre laser etc. Prin intermediul mai multor antene, datele culese sunt trimise la centrul NASA, de unde se transmit si diverse alte comenzi. Robotul este alimentat de la o sursa de energie independenta – un generator termoelectric cu radioizotopi, produs de Boeing.
- In categoria celor mai importante descoperiri stiintifice ale anului 2012 se inscrie si realizarea celui mai puternic laser cu raze X din lume, de catre o echipa de cercetatori, de la Departamentul american de Energie (DOE) . Impulsurile razelor X sunt de un miliard de ori mai intense decat razele X obisnuite, permitand, de exemplu, transformarea in starea plasmatica a unui esantion de aluminiu, la o temperatura de aproximativ 2 milioane de grade Celsius, in mai putin de o miime de miliardime de secunda. O astfel de performanta are ca scop posibilitatea de a analiza procesele de fuziune nucleara, care au loc in Soare si de a intelege comportamentul materiei in adancul planetei noastre.
- Inactivarea unor gene, cu ajutorul unui aparat numit TALENs (Transcription activator-like effector nucleases), este o realizare din domeniul biotehnologiilor, care a permis, in faza de experiment, anihilarea genelor specifice la pestii-zebra. Se estimeaza ca, pana in 2030, va deveni posibila inactivarea unor gene umane responsabile de diverse boli sau de fenomenul imbatranirii, si inlocuirea lor cu unele sanatoase si « tinere », ceea ce va duce si la cresterea sperantei de viata, in randurile populatiei.
- Proiectul Encode, dezvoltat de National Human Genome Research Institute, din SUA, a adus o noua perspectiva asupra genomului uman, aratand ca ADN-ul este activ intr-o masura mult mai mare decat se credea pana acum, iar anumite « intrerupatoare » genetice, despre care nu se stia aproape nimic, sunt cele care dicteaza comportamentul celulelor, tesuturilor si al organelor, ceea ce este de o importanta majora in abordarea maladiilor.
- Interfata creier-robot este o tehnologie, inca in faza de experiment, care va permite celor paralizati, in urma diverselor accidente sau boli, sa deplaseze un brat mecanic, prin intermediul « mintii » si sa efectueze miscari complexe.
- Elucidarea misterului particulei neutrino este o descoperire stiintifica la care si-au adus contributia cercetatorii de la CERN, dar si cei din China. Neutrino este o particula elementara, a carei existenta a fost postulata inca din anii 1930, dar abia la inceputul secolului al XXI-lea i-au fost consacrate diverse proiecte, pentru a-i cunoaste exact proprietatile. In cadrul experimentului Opera, s-a demonstrat (desi multi specialisti pun la indoiala acest fapt) ca neutrino se deplaseaza cu o viteza mai mare decat cea a luminii, ceea ce ar duce la reconsiderarea teoriei relativitatii.
- Proiectul Glass este un program de cercetare si dezvoltare lansat de Google, care vizeaza fuzionarea realului si virtualului (Augmented reality – AR), prin intermediul unor « ochelari », care sa poata suprapune, in timp real, un model virtual 3D sau 2D, peste perceptia fireasca a realitatii. Aceasta cucerire tehnologica va avea efecte spectaculoase in multe domenii – jocurile video, educatie prin imagini, cinema, televiziune, publicitate, design, robotica etc.
- Una dintre cele mai importante descoperiri ale anului 2012 ii apartine unui tanar de 15 ani, Jack Andraka, din Maryland, SUA, si consta intr-o simpla banda de hartie, capabila sa detecteze cancerul de pancreas. Este extrem de simpla, de ieftina si mai eficace decat orice alta metoda cunoscuta anterior.
- Un posibil vaccin contra SIDA pare a fi, potrivit unui studiu publicat in New England Journal of Medecine, medicamentul Truvada, care se comercializeaza inca din 2004, pentru tratarea bolnavilor de HIV, si care s-a dovedit a avea bune rezultate in prevenirea SIDA, maladie din pricina careia, pana in prezent, au murit circa 22 de milioane de persoane.